КС образува дело за Бюрото по защита на Гешев

КС образува дело за Бюрото по защита на Гешев

Конституционният съд (КС) единодушно реши да образува дела по искания за обявяване извън закона на Бюрото по защита на главния прокурор и разпоредби от Изборния кодекс (ИК)

В началото на март президентът Румен Радев атакува законността на Бюрото на Гешев, нашумяло с участието си в редица показни арести, включително с нахлуването в президентството.

Президентът обявява, че полицейските правомощия, които има Бюрото на Гешев, не позволяват никакъв граждански контрол. В същото време с действията си Бюрото може да засегне изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица.

"Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия", се казва в позицията на държавния глава.

Румен Радев допълва, че съсредоточаването на допълнителна власт в ръцете на главния прокурор нарушава принципа за разделение на властите.

"Целта на този конституционен принцип е да попречи на концентрацията на власт и на произвола, който следва от нея. Възложените сега функции на главния прокурор представляват недопустимо разширяване на неговите конституционни правомощия", се казва в искането до КС.

Той допълва, че Бюрото по защита има полицейски правомощия, но за разлика от МВР не подлежи на парламентарен контрол. Главният прокурор не носи политическа отговорност пред Народното събрание, препятства се и търсенето на дисциплинарна отговорност от шефа на държавното обвинение.

През април "Има такъв народ" предложи Бюрото да бъде прехвърлено към Министерството на правосъдието, но това предложение не бе гласувано.

КС допуска за разглеждане и промените в Изборния кодекс, които бяха оспорени от ГЕРБ. С тях беше въведено изцяло машинно гласуване, а бюлетините бяха оставени като резервна опция при отказ на машините и в секциите с регистрирани под 300 избиратели.

В рамките на това конституционно дело ще се разгледа и искането за отмяна на неясния текст от закона, че пропорционалната изборна система се прилага до провеждането на първите редовни парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България