КС образува дело за особения прокурор, който може да разследва Гешев

КС образува дело за особения прокурор, който може да разследва Гешев

Кoнcтитyциoнният cъд (КС) образува делото за особения независим прокурор, който ще получи специалното правомощие да разследва ръководството на държавното обвинение.

КС даде 30 дни за изпращане на становища от всички заинтересувани институции, професионални и граждански организации. Докладчик по темата е Павлина Панова, която има в кариерата си опита на съдия ад хок в Европейския съд правата на човека в Страсбург.

В края на февруари президентът Румен Радев атакува фигурата на особения прокурор пред КС. Той изложи редица аргументи, включително опасенията си за засягане на независимостта на главния прокурор.

Радев изразява сериозна загриженост, че Иван Гешев може да бъде подложен на "неправомерни влияния" от специалния магистрат, който ще получи право да го разследва.

Той напомня, че особеният прокурор ще стои извън йерархичната система за ръководство и контрол в прокуратурата. Това означава, че този магистрат няма да има началници и друг прокурор няма да може да му отменя актовете.

Президентът твърди пред КС, че създаването на фигурата на особения разследващ прокурор засяга основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища. 

В конституционната жалба на президента се казва, че фигурата на особения прокурор може да бъде създадена само с промени в конституцията. Основният закон постановява, че главният прокурор осъществява методическо ръководство върху всички прокурори, включително и върху този. ГЕРБ реши да проведе реформата с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Президентът атакува пред съда и решението на ГЕРБ да прати делата срещу главния прокурор в специализираните съдилища, без значение какво престъпление е извършил. Тезата на държавния глава е, че така се създават извънредни съдилища, които са забранени.

През юли миналата година Конституционният съд реши, че всеки компетентен прокурор би могъл да разследва главния прокурор без шефът да може да му се бърка. КС изведе решението си от правния принцип, че никой не може да бъде съдия по своето дело.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?