КС обяви назначението на Кирил Петков за министър за незаконно

Кирил Петков, снимка БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционен президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Причината е, че към датата на назначаването му (10 май) той е имал канадско гражданство. Българската конституция изрично постановява, че депутатите и министрите трябва да имат само българско гражданство.

Решението e прието с почти пълно единодушие от 11 гласа, като съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта му.

Решението на КС бе очаквано. Мотивите на съда ще бъдат публикувани по-късно през деня.

Преди ден съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков внесе за втори път в КС искане да бъде изслушан в открито заседание. Адвокатите на Петков смятат, че КС нарушава правото му на защита, признато от конституцията. Първото искане за изслушване бе отхвърлено. Петков настояваше съдът да вземе своето решение след изборите.

Ключовото обстоятелство е, че Кирил Петков няма канадско гражданство от 20 август, а е станал министър на 10 май. Той твърди, че е бил длъжен само да подаде документи за отказ от канадско гражданство, което е сторил в края на април. КС обаче твърди, че министърът е трябвало да изчака някакъв документ от Канада, че гражданството му е прекратено, защото не може да разчита само на подадено заявление.

Императивното изискване на основния закон е към датата на издаване на указа министрите да имат само българско гражданство. Актовете, които Петков е издавал като служебен министър, могат да бъдат атакувани в съда, но се очаква те да не бъдат отменени. Причината е решение 3 от 2020 година на КС,

Срещу бившия икономически министър Кирил Петков тече и проверка на прокуратурата, която е образована през август.

Очаква се прокуратурата да се произнесе по този въпрос след изборите, макар че е неясно защо са нужни три месеца да се направи елементарна справка. Това, което трябва да се провери, е дали съществува закон, указ или постановление на Министерския съвет, които изрично са задължавали Петков да удостовери пред президента своето гражданство. Ако такова задължение не е имало, престъпление няма. Ако такова задължение съществува, то Петков може да бъде подведен под наказателна отговорност за деклариране на неверни обстоятелства. В неговия случай това ще доведе най-много до глоба от 100 до 300 лева, защото той е с чисто съдебно минало. Волен Сидеров бе осъден на общо две години пробация заради пет присъди за хулиганство и пак бе депутат.

Петков: Приемам решението с вдигната глава

Кирил Петков излезе с позиция, че приема решението на КС с високо вдигната глава, но не се приема за виновен.

"Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!", казва той

Допълва, че негов дълг е бил да не стои безучастно, когато вижда "как шепа хора ограбват родината". Петков напомня за позицията на КС, че няма пречка Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно.

"(КС) се произнесе три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита. Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство: Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави", обяснява Петков.

Той обяснява, че България е загубила частица от своя суверенитет, защото КС е хвърлил милиони български граждани на произвола на решенията на администрацията на чужди държави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?