Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КС остави Пеевски в парламента с мотиви, които детронираха Конституцията

Конституционните съдии се измъкнаха от решение по парливия казус

319 коментара
Снимка: Асен Генов

Избраният и след това оттеглен от поста председател на ДАНС Делян Пеевски остава депутат. Такава е развързката от заседанието на Конституционния съд, който се измъкна от казуса с резултат от гласуването 5 на 6 и едно особено мнение.

Шестима конституционни съдии със странни мотиви защитиха правото на медийния магнат и следовател в неплатен отпуск да остане в парламента. За да бъде изваден от Народното събрание бяха необходими гласовете на поне седем съдии.

Позицията на шестимата членове на КС е, че няма никаква пречка в продължение на един месец Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно. Те защитават тезата си не с изричната норма на Конституцията, а със Закона за предотвратяване на конфликта на интереси. Съдиите допълват позицията си с политическия аргумент, че КС би навредил на избирателите на Пеевски, ако го извади от Народното събрание.

Общо пет съдии смятат, че Пеевски няма място в парламента заради настъпила несъвестимост, каквато е тезата на депутатите от ГЕРБ, които сезираха КС по случая.

Един конституционен съдия въобще не счита Пеевски за народен представител, а за законно избран шеф на ДАНС.

Официалното решение заедно с мотивите и разпределението на гласовете бе качено на страницата на КС към 18.40 часа. То се очакваше с огромен интерес, тъй като се разглежда като тест за независимостта, отговорността и професионализма на конституционните съдии, изправени пред чувствителен политически казус.

Разделението на гласовете в КС по квоти не дава изчистена картина за баланса на силите в съда по този казус. Двама съдии, вкарани в съда от ГЕРБ, са застанали от двете страни на барикадата. Същото важи и за съдии, назначени от квотата на президента Росен Плевнелиев. Това допълнително "обогати" имиджа на Пеевски като човек на всички власти.

Хората зад решението

Двама от шестте съдии, които гласуват Пеевски да остане в НС, са Димитър Токушев и Пламен Киров, които влязоха в КС от квотата на бившия президент Георги Първанов. Тяхното мнение се споделя от бившия главен прокурор Борис Велчев, който е ново "попълнение" от квотата на президента Росен Плевнелиев; от Стефка Стоева (съдебна квота); Гроздан Илиев (квота на парламента, ГЕРБ) и Красен Стойчев (квота на парламента, избран по времето на тройната коалиция).

Петима се обявяват за изваждането на Пеевски от Народното събрание. Това са Благовест Пунев (съдебна квота), Румен Ненков (съдебна квота), Кети Маркова (квота на Росен Плевнелиев), Георги Ангелов (съдебна квота) и Анастас Анастасов (квота на парламента, ГЕРБ).

Цанка Цанкова (парламент, ГЕРБ) обявява, че делото е недопустимо, защото несъвместимост при казуса с Пеевски няма – той е избран за шеф на ДАНС и не е депутат. Нейното поведение също няма обяснения, защото през юли тя е гласувала, че делото за несъвместимостта е напълно допустимо за разглеждане.

От тезите на двете групи съдии става ясно, че основният спор е бил дали Делян Пеевски може да излезе от състоянието на несъвместимост, в което е попаднал след избора му за шеф на ДАНС. Иначе общо 11 от съдиите смятат, че той е изпаднал в това положение.

Закон измества Конституцията

Съдиите, според които Пеевски е все още депутат, обосновават позицията си не с Конституцията, а с анализ на Закона за предотвратяване на конфликта на интереси. Те обясняват, че депутатите не ги гонят от парламента, ако все още са вписани като управители на фирми или са магистрати, стига да са предприели всички стъпки да отстранят пречките.

Историята обаче не познава случай, в който действащ магистрат да е положил клетва като народен представител, защото би настъпила несъвместимост и с позицията му в съдебната система. ВСС освободи Пеевски от позицията му на следовател преди той да положи клетва като народен представител.

Шестимата членове на КС дават за пример декларациите по Закона за конфликта на интереси. В закона се казва, че народният представител трябва да декларира своята несъвместимост и в срок от 1 месец да я отстрани. Нормата обаче има за цел да реши въпроса с излизането на народните представители от управителните съвети на фирмите, защото отписването от регистрите изисква време. Нещата не стоят така при решение на Народното събрание за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, което влиза в сила веднага.

Примерът на шестимата съдии със Закона за конфликта на интереси е странен. Фактът, че този закон дава едномесечен срок за излизане от управлението на фирми няма нищо общо с казуса на Пеевски, защото той не влиза във фирма, а става председател на държавен орган. По логиката на шестимата съдии Делян Пеевски може спокойно в продължение на един месец да е едновременно депутат и шеф на ДАНС, стига да е подал декларация.

Шестимата показват и голяма загриженост към интересите на избирателите на Делян Пеевски. "Прекратяването на правомощията на народен представител не засяга единствено и само неговите интереси, но и политическите интереси на избирателите, които той представлява в парламента", се казва в мотивите на съдиите. Те въобще не обсъждат въпроса, че за избора на Пеевски гласува цялата група на ДПС, която представлява същите избиратели.

Опонентите: Пеевски бе избран за шеф на ДАНС

Петимата съдии, които мотивират решението за изваждането на Пеевски от Народното събрание, заявяват, че с полагането на клетвата си за шеф на ДАНС, той е изпълнил всички условия да заеме тази длъжност.

"За избраното лице не е съществувала никаква правна пречка да започне фактическото изпълнение на възложените му от закона правомощия, както е станало и в действителност", казват петимата и припомнят, че Пеевски се е срещнал с останалите шефове на ДАНС, МВР и прокуратурата в качеството си на шеф на ДАНС. Той дори е дал интервю като такъв.

Петимата напомнят, че Законът за конфликта на интереси изобщо не говори за несъвместимост при едновременно заемане на два държавни поста, защото този въпрос вече е решен от Конституцията. Поради тази причина отхвърлят аргумента им като неправилен.

Съдия Цанка Цанкова смята, че по начало Делян Пеевски е избран за шеф на ДАНС и не е депутат, поради тази причина няма несъвместимост. Цанкова смята, че изобщо не стои въпросът той да е в парламента, тъй като вече е загубил статута си. С нейното мнение съдиите, на практика, са разделени по шестима, както прогнозира Mediapool преди ден.

Без лични обяснения

Злополучно избраният за шеф на ДАНС бе поканен да даде във вторник лични обяснения по случая, независимо от вече подадените писмени. Той обаче уведоми с писмо членовете на КС, че няма да се яви на изслушване, защото бил "сатанизиран" от отделни медии, бизнес кръгове и политици, но се надява, че КС няма да допусне политическите аргументи да надделеят над юридическите.

Преди това Пеевски се оплака от съдия-докладчика по делото Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Според Пеевски съдия Ненков бил предубеден, защото бил готов с проекторешението по делото още в края на юли. Причините за атаката му към съдия стават ясни от мотивите към решението на КС. То показва, че още през юли Ненков е предложил на своите колеги да извадят Пеевски от парламента. Остана неясно защо КС забави произнасянето си по чувствителния политически казус чак на 8 октомври.

Освен това, ако Пеевски се бе явил лично пред КС, той щеше да бъде изслушан от всички 12 съдии, а не само от докладчика по делото.

До казуса с депутатските правомощия на Пеевски се стигна след като на 14 юни парламентът го избра за председател на ДАНС и той положи клетва като такъв, но избухналите същата вечер масови граждански протести накараха депутатите да отменят решението си. ГЕРБ подадоха искане в КС за несъвместимост на Пеевски като депутат.

Решението на КС даде нов импулс на гражданските протести, които бяха започнали да оредяват. Във вторник вечерта стотици хора се събраха с искания за оставката на правителството, препречиха пътя на автомобила на премиера Орешарски и направиха опит да блокират Министерския съвет.

Паралелно с публикуването на решението на КС на сайта му, самият Делян Пеевски излезе с пространна позиция защо остава депутат .

Мненията извън КС

Всички външни становища, които са приложени по делото пред КС, са за изваждането на Делян Пеевски от парламента. Те са на президента Росен Плевнелиев и неправителствените организации Български Хелзински комитет и Център за изследване на демокрацията.

Веднага след първите неофициални информации, че Пеевски остава депутат, професорът по конституционно право и бивш депутат от БСП Георги Близнашки коментира пред БНР, че след приемането на последните промени в Закона за ДАНС, обслужващи именно Пеевски, той не би могъл да бъде възстановен като народен представител.

"Изключено е Делян Пеевсеки да се върне в НС, защото беше променена процедурата и при тази процедура, която беше възприета да се избира председателят на ДАНС от НС, самият избор пред НС е равнозначно на стъпване в длъжност, т.е. съвсем различна е ситуацията от онази, която той се назначава от президента или от друг и тогава имаме един усложнен състав с поредица от действия. Според мен конститутивният акт за излъчвана на ръководители е избор на НС и че от там насетне връщане назад не може да има", коментира Близнашки.

По думите му КС е изправен пред прецедент и решението му по този казус ще важи и занапред, "но въпросът, на който трябва да отговори КС и да намери сериозни мотиви е как да преодолее избора на НС, защото това е политически акт". Според конституционалиста никакви последващи действия не могат да анулират избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

"Очевидно е, че Пеевски, с непомерни амбиции и приказно богатство, има огромно желание да запази присъствието си е политиката, така че той очевидно постига целта си, но това ще е един горещ картоф за онези, които поддържаха кандидатурата му за ръководител на ДАНС", коментира още проф. Георги Близнашки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

319 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #319

  Казусът “Пеевски“ е решен в Чл.68/1 от Конституцията, в който съвсем ясно е написано : " Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба", а на 14/юни Пеевски бе назначен и встъпи в длъжност именно на друга държавна служба, и ако това е станало в разрез с Конституцията, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТ !

 2. Анонимен
  #318

  До № 311. Върховенството на закона никога не е стъпвало в България. Перспективите да се появи скоро са нищожни. Точно за това ЕС не прекратява процедурата за "наблюдение и сътрудничество". Още дълго време ще има годишни и междинни доклади. Не че на управляващите им пука. Лошото е, че и на гражданите така май им харесва!

 3. Анонимен
  #317

  За конституционните съдии и за бившите президенти няма таван на пенсиите. Те са по-равни от останалите български граждани. Още оттук започва погазването на Конституцията.

 4. Анонимен
  #316

  Arbeit macht frei Конституционния съд трябва да бъде закрит и оялите се мазни лигльовци в него да идат да поработят физическа работа за да поослабнат, а не само да чакат някой да им даде подкуп.

 5. Анонимен
  #315

  КАКВИ КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ СА ТИЯ СМЕШНИЦИ.СЛЕД КАТО ЧОВЕК НЕЗНАЕ КОЙ СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ.КОЙ КОЙ

 6. Анонимен
  #314

  291, не БСП, а ДС и КГБ !

 7. Анонимен
  #313

  Не ви ли омръзна да обсъждате глупости и да вървите по гайдата на Бойко и Цецо. Не Пеевски е проблем. Проблем с здравеопазването, образованието, морала на обществото ни, но всичко това са прикрива зад измислени проблеми като този с Пеевски от измислени политици като Борисов.

 8. Анонимен
  #312

  Aми браво, показа се как реаботи ВЕЧЕ и съдът ни, тези комунисти опорочиха всичко, вече няма законие, няма морал .........до къде я докарахме......върнахме се 30 години назад,.......

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #311
 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #310

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.