КС отхвърли искането за забрана на "извънредния" спецсъд

КС отхвърли искането за забрана на "извънредния" спецсъд

Конституционният съд (КС) отхвърли искането за забрана на "извънредния" спецсъд за делата за корупцията по високите етажи на властта. Искането бе направено от Върховния касационен съд (ВКС) и Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Решението на КС е взето с участието на 11 от 12-имата конституционни съдии, съобщиха от съда, цитирани от специализирания сайт lex.bg. Мотиви все още не са публикувани. На особено мнение е конституционният съдия Гроздан Илиев, който преди това бе заместник-председател на ВКС.

С поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) през миналата година делата за корупция срещу определен кръг лица от върховете на властта бяха прехвърлени от общите съдилища в специализираните.

Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в отделен съд означава, че се създава специално, а не специализирано съдилище. Това е забранено изрично от конституцията. Освен това разследванията по дела за корупция ще имат по-дълъг срок от обичайното - една година, вместо два месеца.

Наред с това неотдавна управляващите гласуваха и извънредни заплати за специализираните магистрати. Те ще получават до шест заплати повече на година от своите колеги от общите съдилища.

В искането на ВКС до Конституционния съд се посочваше, че основният закон "не допуска извънредни съдилища, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели".

Адвокатурата на свой ред определи спецсъда като "извънреден", като изрично отбеляза, че "понятието "специализиран съд" означава специализация по предмет. "Специализация" по отношение на заеманата от дееца на престъплението длъжност не е възможна, заявиха от адвокатурата.

Сред идеите, предизвикали най-сериозни критики, както от адвокатурата, така и от Върховния касационен съд (ВКС), бяха премахването на възможността обвиняемите за тежки престъпления да поискат делото им да бъде прекратено или внесено в съда след 2 години разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от България