КС отказа да обяви за незаконни цените на водата

КС отказа да обяви за незаконни цените на водата

Конституционният съд отхвърли във вторник искането на бившия омбудсман Мая Манолова да обяви за незаконни цените на водата, определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране на всяко от ВиК-ата за обслужваната от тях територия. Това е решил съдът с гласовете на 11 съдии. На особено мнение е останал Гроздан Илиев, който бе и докладчик по образуваното в началото на миналата година.

Мая Манолова сезира Конституционния съд през януари 2019 г. заради текста за единната цена на водата в рамките на една територия. Според нея той е противоконституционен.

В жалбата ѝ бе посочено, че е не е справедливо хора, живеещи в район, където не е инвестирано във водоснабдителната и канализационната мрежа, да изплащат през цената на водата направеното от водния оператор вложение в друг регион.

"Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката", аргументира се тогава Манолова.

Нейното мнение бе, че увеличението на цената не е довело до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата и проблемът в това е в законодателството. Според бившия омбудсман и сегашен лидер на гражданското движение Изправисе.бг, законовите разпоредби са написани така, че да обслужват ВиК дружествата.

Жалбата ѝ бе допусната за разглеждане с особено мнение на петима съдии. Според тях Конституционният съд неведнъж е отбелязвал, че на омбудсмана не е предоставено правомощието да оспорва закон с който се засягат права на граждани, произтичащи от сключени от тях договори за услуги. В конкретния случай потребителят заплаща цената на услугата на основание потребителския договор при общи условия, сключен със съответния ВиК оператор като доставчик на услугата, отбелязаха тогава в определението си съдиите.

Все пак казусът бе разгледан и сега съдът отхвърля жалбата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?