КС отмени индулгенциите за КФН при незаконен избор на член

КС отмени индулгенциите за КФН при незаконен избор на член

Конституционният съд (КС) отмени текста от Закона за Комисията за финансов надзор, който даваше възможност на комисията да работи необезпокоявано, дори и ако неин член е назначен в нарушение със закона. Досега Законът за КФН постановяваше, че "нарушенията при избора на член на комисията не опорочават нейните решения".

Казусът с тази норма възникна преди година при избора на Карина Караиванова за шеф на комисията. БСП се оплака, че тя е избрана в нарушение с правилника на Народното събрание при силно намалени срокове. Тогава социалистите атакуваха разпоредбата от закона.

Сега КС реши, че този текст ограничава възможността на засегнатите от решенията на КФН да жалят пред съд и го обяви за противоконституционен.

"Това е така, защото ги лишава от възможността да се позовават на нищожността на административния акт поради нелегитимност (некомпетентност) на комисията, която го е издала", пише в решението на КС.

Съдиите напомнят, че при така написан закон гражданите нямат право да обжалват решение на КФН, дори целият състав на комисията да е незаконно избран.

Споделяне

Още от България