КС отмени основни моменти от Закона за академичния състав

Конституционният съд (КС) обяви в сряда за противоконституционни редица текстове от Закона за академичния състав, някои от които са ключови за провеждането на процедури за кариерно развитие.

Отменя се например възможността университетите да уреждат процедурите за кариерно израстване в собствените си правилници.

Конституционният съд е сметнал, че не може единните държавни изисквания за кариерното израстване да се описват само в правилник към закона и да ги няма в самия закон.

Отменен е и текстът, който предвижда процедурите да се обжалват пред Арбитражен съвет, чийто решения обаче не подлежат на съдебен контрол. Освен това текстът предвиждаше, че последна инстанция в спора се явява образователният министър, което поставя независимостта на процедурите под въпрос.

Отменен е и текстът, който приравни степените доктор и “доктор на науките“, като обезсмисли съществуването на по-високата.

Първоначално идеята бе изобщо да няма “доктор на науките“, но за да не се отнема тя от хората, които вече я притежават, бе запазена.

С решението на КС отпада и изискването академичните длъжности да се заемат само на основен трудов договор. Идеята на този текст бе да се прекрати практиката с “пътуващите професори“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?