КС решава законно ли е обявена извънредната обстановка

Според Румен Радев безсрочните мерки са опасни

Снимка: БГНЕС

Конституциониият съд (КС) е образувал дело по искане на президента Румен Радев заради новите разпоредби от Закона за здравето. В рамките на производството КС ще реши дали приетите преди дни текстове противоречат на Конституцията. Докладчик по делото е съдия Павлина Панова.

Безсрочната епидемична обстановка е опасна и може да доведе до необосновано ограничаване на граждански права. Това са част от мотивите на Радев. С последните промени бе въведен терминът "извънредна епидемична обстановка", която вече бе обявена и замени продължилото до 13 май извънредно положение.

Радев обаче криктикува управляващите за това, че извънредната обстановка може да е безсрочна. Другият проблем, според президента, е начинът, по който ще се преценява за въвеждането ѝ. Държавният глава не наложи вето върху текстовете и те влязоха в сила, но сезира КС заради несъответствие с конституцията.

Прехвърляне на отговорност

В посочения от Радев текст е записано, че правителството може да обяви извънредна обстановка за "определен срок", без да се посочва какъв точно ще е. Държавният глава прави сравнение със Закона за защита при бедствия, където са фиксирани 7 дни с възможност да бъдат удължени до 30 дни.

Той критикува депутатите за това, че са дали на правителството повече правомощия, отколкото позволява конституцията.

"Като се има предвид, че за периода на нейното действие (на извънредната обстановка б.ред.) могат да бъдат ограничавани основни права като правото на придвижване, правото на труд, не се спазва конституционното изискване ограниченията със закон да бъдат временни... Преценката се прехвърля на Министерския съвет – относно обявяването на извънредната епидемична обстановка и времето на ограниченията, и на министъра на здравеопазването – относно основните права, които могат да бъдат ограничавани. Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност по при ограничаване на основните права на гражданите, недопустимо делегирайки на изпълнителната власт делегирани му от основния закон правомощия", пише президентът.

Формална оценка

Извънредната епидемична обстановка ще се въвежда след формална оценка на главния държавен здравен инспектор, посочва още Радев. В разпоредбите е записано, че оценка се прави, но едновременно с това са посочени няколко варианта, при които се взема решение за нуждата от нея – болестта е с висока смъртност, предава се лесно, източникът и механизмът ѝ са непознати, представлява сериозна опасност, имунизациите срещу нея са малко и др.

Според Радев това означава, че "оценката се формализира и свежда до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засягат животът и здравето на гражданите".

"Вместо да се търси пропорционалност на въздействието, което ще се цели с обявяването на извънредната епидемична обстановка, законът свежда непосредствената опасност до констатация - например за ниско имунизационно покритие на населението, без да държи сметка в тази ситуация за разпространението на болестта... Това формализиране крие сериозен риск от приемане, че е налице непосредствена опасност за живота и здравето, без да е направена преценка за съразмерност на ограниченията за правата, които ще са последица от обявяването на извънредна епидемична обстановка", пише президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България