Иванка Иванова от "Отворено общество":

КС трябва да бъде попълнен, за да контролира законността на изборите и референдума

Конституционният съд не е попълнен след последната ротация заради липсата на конституционен съдия от квотата на парламента.

Предстоящите парламентарни избори и референдум са две от наложителните причини Народното събрание (НС) в най-кратки срокове да избере член на Конституционния съд (КС), за да може той да заработи в пълен състав. Това коментира Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт "Отворено общество", в неделя пред БНР. Тя напомни, че КС е мястото, където се обжалваконституционосъобразността и законността на изборите.

"Ние не можем да влезем в тези две процедури без работещ КС, конституиран в пълния си състав, от една страна, защото непрекъснато се тиражират различни съмнения за опити за манипулиране на изборите, които предстоят, и, от друга страна, защото е много важно да имаме работещ орган, който да упражнява и контрол за конституционосъобразност на законите, които ще приеме Народното събрание в последните шест месеца от мандата си, и защото някой
трябва да контролира законността на изборите", заяви Иванова.

Тя е на мнение, че няма проблем с правилата за издигане и избор на членове на КС - "те и в момента гарантират в достатъчна степен прозрачност и предвидимост на избора, ако народните представители са мотивирани да упражнят избора наистина честно и почтено".

"При първия случай, при който имаше общо четири номинации, когато беше избрана г-жа Марковска и когато беше избран г-н Анастасов, тогава имаше още две кандидатури. Те бяха много прилични кандидатури по мое мнение", каза Иванка Иванова. Двете кандидатури, които мнозинството на ГЕРБ отхвърли, бяха на депутата от ДСБ Екатерина Михайлова и съдия Татяна Върбанова.

Осуетеното встъпване в длъжност на Марковска и провалената кандидатура на издигната от СДС Галя Гугушева не бива да се разглеждат като някаква криза, смята Иванка Иванова.

Тя припомни, че конституцията не ограничава правото на Народното събрание при провален един избор след това да номинира колкото си иска нови хора и да стартира наново процедурата.

След фала с Гугушева, вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира тази седмица, че правилата за номиниране и избор трябва да се преосмислят и че новата процедура ще е най-вероятно през януари.

"Ако има системен проблем, той е, че през тези 20 години на прехода, смятахме, че ако дадем на НС да избира някакъв орган това гарантира неговата независимост. Но НС е политически орган и това не е гарантирано", коментира Иванова.

Според нея не е нормално НС да назначава членовете на толкова много органи. Основно то избира правителството и управителя на БНБ. Всички останали избори – СЕМ, омбудсман, Комисия по дискриминация, Инспекторат към ВСС и т. н. се извършват от парламента, защото обществото имаше голямо недоверие към изпълнителната власт и към съдебната власт. Преди време изглеждаше много добра идея, но сега виждаме, че НС като един политически орган непрекъснато забавя тези избори или пък в някои случаи подранява с тях, каза Иванка Иванова. Но на НС като на най-висш орган не може да се търси никаква отговорност, нито да му се наложи санкция.

От друга страна, посочи юристката, се получава проблем с това, че един куп органи всъщност имат по-висока легитимност, отколкото би трябвало да имат, защото се формират от същия орган, който формира и правителството. Нормалната властова йерархия е доста нарушена, смята Иванова.

Тя е на мнение, че съществува проблем и с процедурата за избора на главен прокурор. Висшият съдебен съвет (ВСС) реши изборът да стане чрез електронната система на гласуване, която обаче не гарантира 100% тайната на вота.

"Много се надявам, че това правило ще бъде ревизирано. Изборът трябва да бъде таен. Поставя се много опасен прецедент при избора на бъдещия главен прокурор – не може да си позволим да има и най -малко съмнение в неговата законност", каза Иванова.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда очаква ВСС да промени процедурата и да се "предвиди единственият възможен и разумен вариант, а именно интегрална бюлетина с имената на тримата кандидати, гласуване в урна". "Всичко останало би подложило избора на съмнение", каза Цонева и се учуди от ината на ВСС, който отлага решението за промяна на процедурата.

"До ВСС са отправени многократни апели и от Съюза на съдиите, и от неправителствени организации тази процедура да се преосмисли. Въпреки това до момента това не се е случило. Трябва да се осигури тайна на вота, свобода на волята на членовете на ВСС да изберат по един легитимен начин следващия главен прокурор. Всичко останало е мимикрия, имитация и прикриване на вече създадени договорки и контролиране на вота на членове на ВСС", каза Антоанета Цонева в предаването "Неделя 150" на БНР.

Водещата Таня Величкова напомни, че ВСС не е посочил мотиви за въвеждането на това електронно гласуване, а по принцип съветът е длъжен да мотивира решенията си, в противен случай стои проблем със законността им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?