Ксения Собчак създава своя политическа партия

Ксения Собчак

Близката до либералната опозиция кандидатка за президент на Русия Ксения Собчак обяви, че създава своя политическа партия, предаде Франс прес. До изборите, които се очаква да бъдат спечелени от президента Владимир Путин, остават два дни.


"Искаме да създадем нова партия! Искате ли промяна?", попита тя млади руснаци, събрали се в зала в северната част на Москва. Партията, основана от нея и бившия опозиционен депутат Дмитрий Гудков, ще се казва "Партия на промените", добави Собчак.

36-годишната телевизионна журналистка е близка до либералната опозиция и бивша звезда от реалити шоута. В края на октомври тя изненада мнозина, обявявайки кандидатурата си под лозунга "Против всички". Проучванията на общественото мнение ѝ дават подкрепата на 2 на сто от имащите намерение да гласуват, но тя се надява да получи четвърто или пето място на президентските избори в неделя.

"Харесвам Ксения. Писнало ни е от старци", заявява 21-годишният Данил Хлишчов, присъстващ на предизборната среща. "Тя е смела, не се страхува от никого и е против всички", добави той.

"Тя е единствената кандидатка, която се опитва да промени нещо. За останалите кандидати изборите са игра, фарс, те дори не се опитват да спечелят", казва от своя страна Александър Байдуков, 18-годишен студент.

По време на предизборната си кампания Ксения Собчак беше обвинявана неведнъж, че служи на интересите на Кремъл, разделяйки вече отслабената опозиция, на чийто основен лидер Алексей Навални беше забранено да участва в избори до 2024 г. , защото е осъждан. Собчак обаче се отличи, отправяйки твърди критики срещу руския президент Путин в медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят