Ксения Собчак заяви, че ще се бори за освобождаването на политическите затворници

Телевизионната звезда щяла да критикува Путин, без да го обижда

Ксения Собчак заяви, че ще се бори за освобождаването на политическите затворници

Трийсет и пет годишната телевизионна водеща Ксения Собчак, която миналата седмица обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия, заяви днес, че ще се бори за освобождаването на политическите затворници, предаде Асошиейтед прес.

На първата си пресконференция тя призова за прекратяване на "незаконното преследване на невинни хора".


Според Собчак настоящият политически елит е втръснал на гражданите и затова нейната задача ще бъде "да преобърне това шоу и да установи свои правила на играта". По думите ѝ досега изборите в Русия са представлявали "високобюджетно шоу, но с доста ниско качество".

Тв журналистката съобщи, че споделя позицията на бившия собственик на петролната компания "Юкос" Михаил Ходорковски, че не бива да се бойкотират президентските избори. Освен това тя заяви, че Ходорковски подкрепя нейното явяване на избори и му благодари за "изразената подкрепа и разбиране".

Телевизионната водеща каза, че допуска две възможности - да бъде издигната от някоя партия, която отговаря на нейните възгледи за промяна на Русия, или да се яви на изборите като независим кандидат. За регистрирането на президентски кандидат на извънпарламентарна партия са необходими 100 хиляди подписа на избиратели, а за независим кандидат - 300 хиляди, поясни ТАСС.

Ксения Собчак е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, в миналото наставник на сегашния президент на Русия Владимир Путин. Майка ѝ е член на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. Отначало Ксения Собчак придоби популярност в хайлайфа на руското общество, преди да започне успешна телевизионна кариера. Тя е участвала в публичните протести срещу Кремъл, но винаги се е въздържала от критики към Путин.

Според някои среди в Русия, отбеляза АП, Собчак ще се кандидатира, за да раздроби допълнително опозицията, като същевременно ще придаде привидна легитимност на предстоящите през март догодина избори.

На днешната пресконференция Собчак каза, че в хода на предизборната си кампания няма да допуска "оскърбителни изявления" по адрес на настоящия президент. "За мен Путин е най-напред човек, който в труден момент помогна на баща ми и на практика му спаси живота. Затова човека Путин аз няма да обиждам, но това не означава, че ми харесва всичко, което прави политикът Путин", заяви тя.


Владимир Путин още не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат.

Собчак е определила за шеф на бъдещия си предизборен щаб Игор Малашенко - един от пионерите на постсъветската телевизия, съдействал за преизбирането на Борис Елцин за президент през 1996 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?