КСНС реши: Избори до 12 октомври, оставката на кабинета ясна след седмица

Президентът предупреди за рязка финансова дестабилизация и трайна политическа нестабилност

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат между 28 септември и 12 октомври. Точната дата, която най-вероятно ще е октомврийската, ще бъде определена след консултации между политическите сили и едва тогава ще стане ясно кога подава оставка правителството на Пламен Орешарски. Такава договореност постигнаха лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС, "Атака" и министър-председателят на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента във вторник. Консултациите започват идния вторник и в тях няма да участват извънпарламентарни парии.

Решението успокоява страстите, доколкото вече има ясен хоризонт за край на сегашното управление, срещу което гражданите се разбунтуваха още преди година, но "присъдата" му бе обявена след като ДПС оттегли подкрепата си и остави БСП без полезен ход.

Президентът свика КСНС преди седмица, когато лидерите на парламентарните партии се замеряха с дати за изборите, а председателят на БСП Сергей Станишев реши да демонстрира инициатива и изненада всички с предложение за юли, съчетано с оставка на правителството още миналия петък. Станишев бе бламиран и от партията си за избори в разгара на летните отпуски, но за не изглеждат пълни лузъри, социалистите решиха да блокират вземането на окончателно решение при президента, вероятно за да не излезе, че така признават неговата обединителна и конструктивна роля.

Така въпросите, които се очакваше да бъдат решени още на 17 юни, остават все още без отговор.

Държавният глава Росен Плевнелиев съобщи след 4-часовото заседание, че са стигнали до съгласие за "плавен преход към политическа стабилност" и за започване на консултации, които да определят точната дата на вота, приоритетите на парламента и кабинета, финализирането на споразумението с Европейския съюз, номинирането на българския кандидат за еврокомисар и гаранции за честни избори.

Според Плевнелиев разговорите са били "изключително коректни и добронамерени", а взетото решение е "важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата".

На заседанието не е решено кога премиерът ще подаде оставка. Според Конституцията изборите за нов парламент се провеждат най-късно до 2 месеца след прекратяване на пълномощията на предишния, тоест, сегашното НС може да работи до 28 юли.

БСП не са предложили дата за предсрочния вот, въпреки първоначалното искане на Станишев за юли, впоследствие предложено и от "Атака". ГЕРБ настояваха за избори на 28 септември, а ДПС – началото на октомври.

Според източници на Mediapool от ГЕРБ, датата вероятно ще е 12 октомври, "за да не излезе така, че всички ходят по нашата свирка". ДПС пък имали проблем с датата 5 октомври, когато е Курбан байрам и избори този ден ще са все едно навръх Великден. Според други партии обаче тази дата е изгодна за ДПС, защото тогава за големия мюсюлмански празник в страната се прибират гастарбайтери и изселници.

Лидерът на партията Лютви Местан каза, че и трите дати са приемливи за ДПС: "За нас са отворени и трите опции. Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28-и август и има съгласие затова, могат да бъдат и на 28-и септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време за кампания, може да бъде 5-и или 12-и".

Местан уточни, че на КСНС не са обсъждани кандидатури за български еврокомисар, не е обсъждан служебният кабинет и служебен министър-председател.

Докато политиците заседаваха, пред входа на президентството вървяха три паралелни демонстрации – на "Атака" с искане за бързи избори, на движение ДНЕС, които настояват за национална кръгла маса, както и на "Протестна мрежа".

Консултациите започват след седмица без Реформаторския блок и ББЦ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи след КСНС, че консултациите между парламентарните партии за уточняване на датата за избори ще започнат в Народното събрание следващия вторник.

Самият той не бил против в тях да участват Реформаторският блок и "България без цензура", които успяха да прескочат бариерата на отминалите евроизбори, но по думите му те са "много малки, за да проявяват такива големи претенции".

Запитан на коя дата държи да е вотът, Борисов заяви: "Не държа. Която изберат".

Според него кабинетът ще подаде оставка, когато се постигне съгласие за датата на изборите.

Плевнелиев: Трайната нестабилност е най-опасна за България

В изявлението си пред КСНС Плевнелиев заяви, цитиран от прессекретариата си, че "влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България".

"Основната задача е да се успокои нацията. Народът не е разделен, но има голяма опасност моделът на взаимна неприязън и тежка политическа конфронтация да промени това. Призовавам за повече добронамереност и диалог, за спокойствие и стабилност, като оставим тежкото партийно противопоставяне зад нас и гледаме напред...Дневният ред на обществото не е политическото противопоставяне и кой - кого. Реалните проблеми на народа са работа, доходи, пенсии, здраве, демография, справедливост, корупция. ", каза Плевнелиев.

По думите му липсата на диалог и самоцелното политическо противопоставяне ще задълбочат тежката ситуация и партийните страсти трябва да бъдат оставени на заден план.

Критични проекти и възможна актуализация на бюджета

"Има критични и много рискови проекти, които могат рязко да дестабилизират финансите на държавата – например потенциална загуба на делото за АЕЦ "Белене", кредиторите на БДЖ да удовлетворят вземанията си, продавайки мотрисите, дефицити и н разплатени задължения на болници и общини, както и замразените от Европейската комисия плащания по две оперативни програми", каза Плевнелиев.

По думите му политиците трябва да заедно да оценят рисковите проекти и да преценят дали е необходима актуализация на бюджета. Трябва да се обсъди и възможността за газова криза в страната покрай конфликта между Русия и Украйна. Споразумението за партньорство с ЕК за 2014 – 2020 година също не търпи отлагане, трябва да бъде излъчена и безспорна кандидатура за еврокомисар.

"Настоящата политическа криза трябва да бъде решена бързо, защото се отразява негативно на хората, на бизнеса, на икономиката, на държавата...Все още не е късно да стартираме важни и необходими за страната реформи, но след две до три години ще бъде фатално късно. Толкова е скъсен хоризонтът", посочи Плевнелиев, като добави, че доказателство за това е сваленият преди дни кредитен рейтинг на България.

Борисов "изплашен" от отговорите на Орешарски за "Южен поток"

Лидерът на ГЕРБ, който вече анонсира връщането си като министър-председател след изборите, каза, че на консултациите ще се обсъждат и проблемите около "Южен поток".

"Крайно неудовлетворен съм от отговорите на г-н Орешаски. Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме в Европейската комисия. Не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" – тепърва ще чете", коментира Борисов.

"Това ме плаши. Няма как да не ги е чел, да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да го каже".

Той коментира още, че държавата е пред фалит, а управляващите не искат да признаят краха.

ГЕРБ ще подкрепи някои закони в замяна на отказа от дългосрочни решения

Борисов каза, че ГЕРБ ще подкрепи в парламента "10-15 закона, ратификации", но няма да приеме никакви дългосрочни решения.

"Изрично съм подчертал, че искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер...Или да подпишат още някой договор и после да не знам какво да правим. Поели са този ангажимент. Надявам се, след консултациите да го спазят и когато имаме този списък, огласен публично в парламента, ще влезем и ще гласуваме така, както е добре за страната”, посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България