mediapool.bg Ти си това, което четеш
След провокатвна изцепка на Сидеров с мълчаливата подкрепа на БСП и ДПС

КСНС се провали, президентът обяви, че кризата се задълбочава

Плевнелиев: "Хората трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал"

Росен Плевнелиев. Сн: БГНЕС

Извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от президента за реформите в сектора по сигурността и политическата криза след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, се провали и за пръв път в историята си не стигна до каквото и да е решение.

"Станахме свидетели на нещо изключително. КСНС е бил мостът, последната опора на държавността... Исках да събера всички политически сили да си кажем всичко честно, защото го дължим на народа. Очаквах това от лидерите на парламентарните групи. Вместо това, станах свидетел на поредната доза политически оценки за минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото”, заяви Росен Плевнелиев след заседанието в четвъртък.

 

Умишлена провокация на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който се нахвърли към Плевнелиев с обвинения за "офшорни сметки", провали изявлението му, с което традиционно се открива всеки КСНС в присъствието на медиите. Президентът прекъсна за кратко заседанието с намерение да отстрани от него Сидеров. Съветът обаче продължи със Сидеров, но без лидера на единствената опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов, който демонстративно напусна веднага след изцепките на националиста и обяви, че имало заговор за убийството му.

 

"Не разполагам с банкова сметка и пари в която и да е от офшорните зони, включително Кипър,” заяви Плевнелиев в отговор на манипулации, тиражирани от медиите на Делян Пеевски и подхванати от БСП, ДПС и "Атака". 

След края на заседанието той обяви, че страната е в задълбочаваща се криза и подкрепи протестиращите, като уточни, че това изявление е било част речта, предвидена за откриването на заседанието. 

Лидерите на БСП и ДПС от своя страна обвиниха за провала на заседанието ГЕРБ, която се интересувала единствено от предизвикване на предсрочни избори.

В крайна сметка стана ясно, че единственото нещо, за което участниците в КСНС са се разбрали, е било точката за националната сигурност са се отложи за следващо заседание, което да се проведе скоро и на което да бъдат поканени главният прокурор, шефовете на служби и други.

"Хората трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал"

Президентът Росен Плевнелиев припомни след заседанието, че вече шест дни държавата е залята от протести, които не са само срещу определени назначения, а за "справедливост и правова държава".

"Хората, които са на улицата, са хората, които си плащат сметките, както и тези на децата си и на родителите си и сега искат сметка от политиците. Има много млади хора, които трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарвал", заяви Плевнелиев.

Отбелязвайки, че България е залята от протести за втори път от 5 месеца насам, държавният глава посочи, че "нещо в действията на политическите сили е дълбоко сбъркано”. Той упрекна политиците, че не дават на гражданите ясен отговор на въпросите им, с което "произвеждат нова доза нестабилност”.

Реакцията на протестиращите в социалната мрежа не закъсня и в групата за организация на демонстрациите веднага се появи призив за едноминутно ръкопляскане точно в 19:00 часа пред президентството в израз на подкрепа на позицията на президента.

"Позициите на партиите са различни, но бе постигнато общото разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Бе отправен апел протестите да преминават по мирен и демократичен начин, без агресия и екстремизъм” отбеляза Плевнелиев.

 

 

Пълното изявление на президента Росен Плевнелиев


Днес се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Станахме свидетели на нещо изключително. Дори в най-тежките за държавата моменти, когато политическите страсти са стигали точката на крайна нетърпимост, Консултативният съвет за национална сигурност е бил този мост, тази колона, която е била последна опора на държавността. Аз като президент няма да позволя в една трудна и тежка за нацията ситуация да се подхожда само партийно.

 

Днес аз исках да събера политическите сили на една маса, да си кажем всичко честно и с отговорност към нацията, да потърсим решение. Дължим го на народа си. Другото е не просто безотговорно, то е направо деструктивно за правовата държава и за демократичното общество. Няма да позволя на който и да е да поставя под съмнение правото на нацията да се развива и на децата ни да имат своето бъдеще.

 

Ще си позволя да споделя и някои мои оценки, които дължа на българското общество, защото не съм забравил и няма да забравя задълженията си да бъда президент на всички български граждани. От криза се излиза с разум, от криза се излиза с реализъм, с прагматизъм, защото той е необходим дори за това да видите коя е кризата, къде е кризата. Очаквах това от лидерите на парламентарните групи. Вместо това, станах свидетел на поредната доза политически оценки за минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото. Очаквах да чуя поне едно предложение за това как ще се върне усещането за справедливост и ще започнем да си възстановяваме малко по малко общественото доверие. За съжаление, различни са оценките на политическите партии. Още

Промените в Закона за ДАНС – планирано мероприятие

Президентът каза още, че промените в Закона за ДАНС, които направиха възможно за председател на агенцията да бъде избран Делян Пеевски, са били планирано мероприятие и призова да не се бърза с избора на шеф на службата.

"Жалко, ако така ще се правят законите в България. Предупреждавам да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателни промени, както и към назначаването на председател на ДАНС и други висши длъжности в държавата", заяви Плевнелиев.

Самият той подцени ситуацията, когато даде картбланш за промените в Закона за ДАНС, с които новите управляващи му отнеха правомощието да има последната дума за председателя на агенцията, който досега се назначаваше с указ на държавния глава. Освен че измениха критериите за шефа на ДАНС по "мярката" на Пеевски, управляващите му уредиха предварително и достъп до класифицирана информация. Очевидно президентът не е знаел за тези намерения. След назначението на Пеевски миналата седмица той настоя решението да се преразгледа и съобщи, че кредитът му на доверие към това управление е изчерпан.

"Президентът постави абсолютен рекорд като свали доверието си от кабинета още на втората седмица", коментира по-късно лидерът на ДПС.

"Дори да воюват с мен, аз не воювам"

Президентът отхвърли обвиненията на БСП, ДПС и "Атака", че надскача правата си.

Недоволни от публичното му несъгласие с кандидатурата на Пеевски и подкрепата му за антиправителствените протести, трите партии го нападнаха, стигайки до искане за проверка на фалшиви обвинения за негови банкови сметки в офшорни зони.

“Дори да воюват с мен, аз не воювам, това е безсмислено“, обяви Плевнелиев като за пореден път отрече да притежава лични сметки в Кипър.

"Много добре знам какви са ми правомощията и задълженията по Конституция и едно от тях е да съм пазител на конституционните ценности на гражданите... Ще стоя на страната на справедливостта и на народа", подчерта той.

"Арогантният реваншизъм не е решение за излизане от ситуацията. Компроматната война е стар подход. С него не само подценяваме, но и обиждаме гражданите. Това е политическо късогледство и представлява истинската заплаха за националната сигурност,” завърши президентът Росен Плевнелиев.

ГЕРБ настоява за предсрочни избори, БСП я обвинява в бойкот на диалога

След заседанието зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че партията му търси консенсус с ДПС, БСП и “Атака“ за промени в Изборния кодекс и разпускането на парламента, тъй като кредитът на доверие към това управление е изчерпан.

“Най-правилното решение е да се обединим около предсрочни парламентарни избори, което ще успокои обстановката в страната“, каза той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви от своя страна, че всички предложения на БСП на заседанието са били бойкотирани.

"На КСНС имаше едно основно непреодолимо противоречие и то се заключава в позицията партия ГЕРБ. От нощта на изборите тя не признава по същество проведените избори, иска тяхната касация, и оттам произтичат всички останали проблеми и действия ГЕРБ. Няма как да се води конструктивен диалог, когато не желаеш да приемеш факта, че си в изолация, че няма как да сформираш правителство“, каза Станишев.

Той отхвърли възможността да подаде оставка и отказа да отговори на конкретен въпрос дали Ахмед Доган е посочил Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Станишев омаловажи протестите от последната седмица като посочи, че такива има в почти всички страни от ЕС, а имало и много граждани, които са на различно мнение.

ДПС: Протестите са сценарий за връщането на Борисов

След заседанието председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че "решението за избора на Делян Пеевски е един от поводите, който дадоха друг интензитет на протестите, но ще бъде грешка да се възприема като първопричина за протестите".

"Ако Делян Пеевски беше причина за протестите, то не би трябвало да има протести срещу кабинета преди Делян Пеевски. Протестите срещу кабинета продължиха и те бяха провокирани от политическа сила, която не призна изборните резултати", посочи Местан.

Той каза, че разграничава мотива на искрено протестиращите хора, които по думите му са огромна част от протестиращите, от опитите за политическа експлоатация на един справедлив протест с цел реализиране на стратегия за бързо връщане във властта на тандема "Борисов-Цветанов".

Местан каза още, че новият Изборен кодекс трябва да либерализира процедурите за участие в изборите на нови политически проекти и граждански инициативи, за да се осигури парламентарна представителност на тази огромна енергия на протеста.

"Атака” не е част от този кабинет, колкото и да задавате този въпрос, заяви лидерът на ДПС.

"Циркът" на Сидеров и "криминалните банди"

След като Сидеров, с мълчаливото одобрение на седящите редом до него Местан и Станишев саботира КСНС още в самото начало, след приключването му призова Плевнелиев да каже "дали застава зад анархията и вандалщината, или зад реда и законността".

"Казах му, че ако той не защити реда и законността, то той застава зад анархията, и тогава аз ще се обърна към главния прокурор с искане да му свали имунитета и да му се предяви обвинение за държавна измяна", заяви Сидеров.

Той настоятелно призовал президента да се обърне към нацията, казвайки, че всички българи трябва да спазват закона. По думите му обаче президентът по никакъв начин не се ангажирал с такова обръщение към нацията.

Лидерът на "Атака" смята, че Плевнелиев трябвало да подаде оставка, защото доказвал, че не можел да се справи като президент със сложната ситуацията в държавата.

Тези си намерения Сидеров обяви още преди началото на КСНС, като държа реч пред президентството пред малка група свои привърженици, облечени с фланелки с неговия лик и име. Използвайки присъствието на репортери и камери, Сидеров отново обяви, че по улиците на София шест дни демонстрирали и безчинствали "криминални банди".

"Искам да се обърна към медиите, които са съучастници към престъпници, да се отдалечат, тъй като те подбуждат престъпници през цялото време, т.нар. протести, криминални банди. Полицията спи през това време, нищо не прави, а само осъществява репресии срещу "Атака”. В момента в България има анархия, няма държава, няма управление, няма президент, няма правителство, няма МВР и всеки прави каквото си иска”, заяви Волен Сидеров, който от сряда е игнориран от протестиращите и никой не му обръща внимание, нито ходи да освирктва партийната му централа.

След като свърши шоуто пред "Дондуков" 2 и влезе вътре, Сидеров не позволи на държавния глава да открие заседанието. "Какви са тези пари, които ги тъпчете по офшорни сметки? Защо превозвате шефа на "Дънди прешъс" в правителствения самолет, това са колониални фирми. Не ми слагайте цензура, ако обичате", крещеше той в познатия си истеричен стил.

Лидерите на ДПС и БСП не реагираха по никакъв начин на изцепките на съюзника си. След това Станишев и Местан разкритикуваха Бойко Борисов, че е напуснал заседанието, без изобщо обаче да вземат отношение към поведението на Сидеров, който им осигурява кворума за важни решения в парламента.

Плевнелиев обяви 15-минутна почивка, в която сътрудниците му да проверят дали правилата за провеждане на КСНС позволяват той да отстрани от залата Сидеров заради недопустимото му поведение. Лидерът на "Атака" обаче не бе отстранен.

Той вдигна шумен скандал и на прессекретаря на президента Мария Иванова, тъй като репортерка на партийната телевизия "Алфа" била изблъскана от неизвестен "служител" в коридора. Скандалът обаче приключи за кратко, тъй като представителите на останалите медии вкупом се отдръпнаха с призиви: "Хайде да се махаме, колеги! Оставете го!". В записа на Нова телевизия дори се чу фразата "Майната му на идиота, смотан!", която само за няколко часа предизвика фурор във Фейсбук и събра внушителна подкрепа сред потребителите на социалната мрежа.

Неадекватност

"Сидеров направи мечешка услуга в опит да префокусира общественото внимание със сцената при откриването на КСНС", коментира социологът Боряна Димитрова пред бТВ. Тя изрази недоумение как представителите на управляващите  "изпадат във все по-голяма и по-голяма степен на неадекватност". "Хората не искат да живеят по тези правила на манипулация и шантаж, които те ни демонстрираха, че правят парламент, че правят политика, че правят Консултативен съвет. Целият протест днес е за тези правила, които ни поднасят като приемливи, като единствено възможни, които съществуват само в тесния свят на политиците, в който те са свикнали да се съобразяват с вътрешните си зависимости, но не и с гласа на гражданите", каза Боряна Димитрова.

Според нея единственият изход от тази политическа агония са нови избори, защото в противен случай правителството и парламентът ще продължат да функционират в поредица от сгъстяващи се кризи, които в един момент ще станат фатални за всички граждани.

Още по темата
Още от България

Как оценявате срещата на европейските лидери в София?