КСНС: Управляващите бойкотираха Радев и БСП за "Антикорупция"

Без да вижда проблем с политическата воля, властта обеща още нови закони за борба с корупцията

КСНС: Управляващите бойкотираха Радев и БСП за "Антикорупция"

"Поправителното" заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), проведено успешно във вторник след провала на предишното, очаквано приключи с несъгласие между президента и управляващите за задачите на бъдещото ново звено "Антикорупция" и кой да назначава неговия ръководител. Президентът Румен Радев и БСП са останали изолирани в искането си структурата, която ще се занимава с корупцията по върховете на властта, да може и да разследва, а не само да действа превантивно, както предвижда проекозаконът на правителството. Освен това управляващите не са съгласни шефът на "Антикорупция" да се назначава от президента – предложение на БСП, което се подкрепя от Радев.

Съветът все пак формулира обща позиция за нуждата от нов подход, закони и механизми за по-ефикасна борба с корупцията по високите етажи на властта, които не е ясно кога и как ще се приложат.

Очевидно мнозинството от участниците в КСНС са се обединили около тезата, че липсата на резултати в борбата с корупцията не е отсъствието на политическа воля.

При така създалата се ситуация по всичко личи, че управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" ще прокара проекта си с голямо мнозинство, включващо подкрепата на ДПС, а евентуалният компромис би бил ръководителят на "Антикорупция" да се избира с две трети мнозинство от парламента и да се утвърждава с указ на президента, коментираха пред Mediapool източници от ГЕРБ. Ако Румен Радев върне кандидатурата, парламентът ще я прегласува и тогава вече държавният глава ще е длъжен да я утвърди.

Радев пак предупреди, че законът на ГЕРБ е неефективен

"Консултативният съвет не успя да постигне съгласие за ролята и функциите на антикорупционния орган и принципите за назначаването на неговото ръководство. Предложих още две точки към така вече обединените предложения, които съдържаха моето виждане за всеобхватни и ефективни мерки за противодействие на корупцията. Съответно в дебатите и при гласуването те не бяха приети“, обяви Радев след продължилото близо 4 часа заседание.

"Наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива , пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията не може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се изчерпва с мерки за превенция“, каза още Радев.

ГЕРБ, "патриотите" и ДПС надделяха

След заседанието премиерът Бойко Борисов не говори пред медиите, но заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че предложенията на Радев как да се назначава председателя на бъдещото звено и дали да има разследващи функции са били подкрепени само от държавния глава и лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Те не бяха приети поради това, че има спорни моменти относно кой да назначава органа и това, че разследването, което се предлага в момента от страна на БСП в техния законопроект, нарушава конституцията и затова имаме разминаване", каза Цветанов. Той специално подчерта, че решенията се взимат от парламента.

Според Корнелия Нинова заседанието на КСНС е показало, че "единен нов орган, който да разследва корупцията очевидно няма да има". Тя добави, че президентът е предложил в този орган да има баланс на институциите, но и това предложение не е било прието.

"От тук нататък отговорността е на управляващите, които ще приемат в парламента създаването на орган, който само да проверява имуществените декларации“, заключи Нинова.

Какво все пак реши КСНС?

След като миналото заседание на КСНС се провали заради отсъствие на министри и заради това, че част от управляващите си тръгнаха по средата, след като самият Борисов закъсня с час и половина за началото, сега беше формирана обща позиция, но само по принципни въпроси.

Обединихме се, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липса на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията“, заяви президентът.

Членовете на КСНС са се обединили около няколко предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Едното е да бъдат приети промени в НК относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно формите на корупция не само в публичния, но и в частния сектор.

Другото е Народното събрание да приеме нов закон за противодействие на корупцията, който да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобитото имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.

Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции за ефективно противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, които да гарантират: Първо, прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност. Второ, нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията. Трето, ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за сувереннното разкриване и разследване на корупционни престъпления. И четвърто, независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица“, обяви Радев.

БСП: Единен нов орган очевидно няма да има

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от своя страна, че политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея.

По думите ѝ президентът Румен Радев е предложил в общата декларация да се запише, че се създава нов и независим орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления, но предложението е получило само два гласа – нейният и на държавния глава. Против са били останалите 12 участници в КСНС.

"Казах на колегите, че ние, политиците, трябва да дадем сигнал, че сме осъзнали, че с този проблем ние трябва да се борим. Той тръгва от нас и ние трябва да започнем тази борба. Готови ли сте да ми помогнете и да се присъедините към едно общо писмо, което всички лидери да подпишем до съда и да кажем: "Огласете политиците по случая "КТБ". Последва мълчание", каза още Нинова.

ДПС: Демокрацията е в опасност

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че КСНС не е имал идея да предрешава въпросите около новия антикорупционен орган, които ще се решат в парламента.

"Поставихме една тема, свързана с това, което виждаме последните седмици и месеци, оценката ни е, че демокрацията е в опасност, включително и свободата на словото", каза Карадайъ.

ДПС е призовало за адекватни действия на отговорните институции и отговорните политици по този въпрос.

Радев може и да не свиква КСНС, ако не се изпълняват решенията му

Румен Радев отбеляза още, че на предишното заседание на КСНС за отбраната е имало смислен дебат и е бил постигнат консенсус, но той все още не е реализиран в конкретни политики и решения. Заради това Радев обяви, че няма да свиква ново заседание на КСНС докато не види, че се изпълняват решенията му.

"В уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, не обратното", каза президентът.

Цветан Цветанов обаче отхвърли твърдението на Радев, че не се прави нищо по набелязаните мерки за отбраната. По думите му вече се обсъжда нова стратегия за националната сигурност и се правят разчети за увеличаване на средствата за сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от България