KT "Подкрепа" на протест срещу орязването на болнични

Синдикатът иска бизнесът да плаща обезщетение 5 вместо 3 дни и то напълно

Стотици работници излязоха в сряда на протестен митинг-шествие срещу идеята на управляващите първият ден от болничните да е за сметка на работещите. Протестът е организиран от единия от двата големи синдиката – КТ "Подкрепа" и не е подкрепен от КНСБ. Протестът затвори за около три часа движението по централни софийски булеварди.

Протестиращите искат не просто болничните да не бъдат орязвани, но и да се увеличат плащаните от работодателите дни. Те настояват работодателите да плащат първите 5 дни от болничните и то изцяло, а не както е сега  – 70% от осигурителния доход за първите 3 дни.

Въпреки, че управляващите оттеглиха идеята първият ден от болничните да не се плаща, въпросът остава нерешен, тъй като пък бизнесът не е склонен да продължи да плаща първите три дни. Това вкара в обращение стари идеи като например работодателите да плащат до 15 дни болнични през една календарна година, както и да се върне старата практика личният лекар да може да издава до 7 дни непрекъснат болничен, а не както е сега – 14.

В протеста в сряда се включиха синдикалисти от цялата страна, включително от ключови дружества като "Марица Изток", ВМЗ-Сопот, учители, медици и други представители на бюджетната сфера. Те скандираха "Болните работници не са престъпници" и носеха плакати "Не се правя на болен, за да не работя", "Аз съм лекар и не издавам фалшиви болнични".

"Очевидно целта е всички неуредици на държавата да бъдат стоварени върху работниците, с което ние категорично не сме съгласни", заяви лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.  Той посочи, че причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични. Ще искаме тази истина да се сложи на масата, заяви Манолов. Той допълни, че огромна част от фалшивите болнични идват от болниците, които имат интерес да хоспитализират хората без значение дали са болни или здрави. Манолов смята, че проблем е и сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората и след това те излизат в болнични.

Шествието тръгна от пл. ,"Княз Александър Батенберг" и се насочи към Народното събрание, където представители на протестиращите внесоха протестна декларация с исканията си. Освен да работодателите да плащат първите 5 дни от болничния 100% от КТ "Подскрепа" настояват за отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

В декларацията се отбелязва още, че фонд "Общо заболяване и майчинство" изплаща както болничните, така и майчинството, а то за трета поредна година е замразено на 380 лв. с аргумента, че няма достатъчно средства в специализирания фонд на НОИ. От КТ "Подкрепа" смятат, че фондът ще увеличи дефицита, ако се натовари НОИ с отговорността да покрива и първите дни от болничните, а майките и техните деца ще продължават да са принудени да живеят в тежка бедност. "Заради неспирните реверанси към работодателите скоро в България няма да има нито кадри, нито дори и граждани", заявяват от КТ "Подкрепа".

След това шествието се отправи към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която най-настойчиво настоява през годините бизнесът да бъде разтоварен и част от дните да не се плащат.

"Ние не приемаме твърденията на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно. Не работниците издават болничните си листа. Има толкова много фактори, които благоприятстват това увеличаване, според работодателите, на вземане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, тъй като работниците не са толкова забогатели, че единствено поради тази причина да си взимат болнични листа", коментира председателят на стачния комитет на синдиката Любка Георгиева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България