КТ "Подкрепа" се включва в протестите, ще координира народното недоволство по места

Синдикатът напуска тристранния съвет, призовава за избори и изработка на нова конституция

Константин Тренчев. Сн. БГНЕС

Конфедерацията на труда "Подкрепа" обяви в петък, че се включва активно в гражданските и студентските протести до предизвикването на предсрочни избори.

Решението да се приключи с политическия неутралитет, официално спазван досега от двата големи синдиката - "Подкрепа" и КНСБ - бе взето на извънреден конфедеративен съвет, проведен в петък следобед.

Синдикатът обяви още, че напуска тристранния съвет, а регионалните му структури се захващат с "координиране и катализиране" на гражданското недоволство извън София.

Новата позиция на "Подкрепа" бе формулирана след като няколко дни по-рано организацията отказа на КНСБ да инициират съвместен национален протест. Мотивът, изказан от д-р Константин Тренчев, бе, че от независимите синдикати на Пламен Димитров са се срещали с лидерите на управляващите партии Сергей Станишев и Лютви Местан, което е "доста странно, след като ще протестиращ срещу тях".

"Подкрепа" предлага и свой сценарий за изход от сегашната политическа ситуация, включващ избор на Велико народно събрание и изработване на нова конституция, която да разчупи сегашната патова политически ситуация.

В декларацията "Подкрепа" заявява, че се оттегля от тристранния съвет "поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото - бедност, безработица, трудови права, разпад в ключови системи, корупция, борба с монополите".

Конфедеративният съвет упълномощава организацията да излъчи представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации "за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество".

КТ "Подкрепа" настоява партиите да се споразумеят за нови избори за Велико народно събрание и за изработване на нова конституция.

"Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната конституция, обявява синдикатът.

От "Подкрепа" призовават протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, защото "прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница оставя беззащитно населението на останалата част от България".

"Считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт", казват от "Подкрепа".

Споделяне
Още по темата
Още от България