КТ "Подкрепа" се включва в протестите, ще координира народното недоволство по места

Синдикатът напуска тристранния съвет, призовава за избори и изработка на нова конституция

Константин Тренчев. Сн. БГНЕС

Конфедерацията на труда "Подкрепа" обяви в петък, че се включва активно в гражданските и студентските протести до предизвикването на предсрочни избори.

Решението да се приключи с политическия неутралитет, официално спазван досега от двата големи синдиката - "Подкрепа" и КНСБ - бе взето на извънреден конфедеративен съвет, проведен в петък следобед.

Синдикатът обяви още, че напуска тристранния съвет, а регионалните му структури се захващат с "координиране и катализиране" на гражданското недоволство извън София.

Новата позиция на "Подкрепа" бе формулирана след като няколко дни по-рано организацията отказа на КНСБ да инициират съвместен национален протест. Мотивът, изказан от д-р Константин Тренчев, бе, че от независимите синдикати на Пламен Димитров са се срещали с лидерите на управляващите партии Сергей Станишев и Лютви Местан, което е "доста странно, след като ще протестиращ срещу тях".

"Подкрепа" предлага и свой сценарий за изход от сегашната политическа ситуация, включващ избор на Велико народно събрание и изработване на нова конституция, която да разчупи сегашната патова политически ситуация.

В декларацията "Подкрепа" заявява, че се оттегля от тристранния съвет "поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото - бедност, безработица, трудови права, разпад в ключови системи, корупция, борба с монополите".

Конфедеративният съвет упълномощава организацията да излъчи представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации "за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество".

КТ "Подкрепа" настоява партиите да се споразумеят за нови избори за Велико народно събрание и за изработване на нова конституция.

"Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната конституция, обявява синдикатът.

От "Подкрепа" призовават протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, защото "прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница оставя беззащитно населението на останалата част от България".

"Считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт", казват от "Подкрепа".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?