КТ "Подкрепа" сравни пенсионните фондове с наркобизнеса

И синдикатът се включи в атаката срещу втория стълб

Ожесточената битка за втория стълб на пенсионната система продължава да се разгаря въпреки междувластието на политическия фронт. Във вторник в нея се включи и синдикатът КТ "Подкрепа".

Президентът на конфедерацията Димитър Манолов поиска премахване на почти всички такси, които събират пенсионните дружества, и сравни бизнеса им с търговията с наркотици.

"Активите на частните пенсионни фондове по всички фондове вече са 10.4 млрд. лева по данни от третото тримесечие на 2016 г. Начислените и удържани такси върху тези пари са почти 1 млрд. лв. или доходност от 8.75 на сто за частните фондове. Тази доходност е сравнима само с търговията с наркотици", посочи Манолов, цитиран от БТА.

С този аргумент той поиска премахване на почти всички такси, които събират пенсионните компании. Според Манолов месечната такса от 4.5 на сто върху осигурителната вноска трябва да отпадне изцяло.

"За тези пари хората не получават абсолютно никаква услуга от частните фондове", твърди синдикалистът.

Той настоява да отпадне и инвестиционната такса от 0.9% годишно, когато постигнатата доходност е отрицателна. По думите на Манолов подобна такса може да се начислява само върху положителен финансов резултат. Президентът на КТ "Подкрепа" уточни, че тази такса се събира ежегодно върху всички пари на осигурените лица, а не само върху доходността, като удръжките се начисляват и когато пенсионните дружества работят на загуба.

По думите на Манолов всички удържани такси през 2002 г. са били в размер на 12.4 млн. лева, а през 2015 г. те достигат вече 140.4 млн. лева.

КТ "Подкрепа" иска още висшите мениджъри на пенсионно-осигурителните дружества да декларират възнагражденията си пред Сметната палата.

При управлението на кабинета "Борисов 2" държавата на няколко пъти постави под съмнение необходимостта от втория стълб. Най-ясно това стана с регламентирането на възможност осигурените лица да прехвърлят партидите си от частните фондове в НОИ.

Заради войната между фондовете и правителството, през пролетта се провали и опитът да се регламентира фазата на изплащане на вторите пенсии.

Основните аргументи срещу работата на фондовете са високите такси, ниската постигната доходност и инвестициите в свързани лица, които в момента се инспектират в рамките на проверката на активите в небанковия сектор, ръководена от Комисията за финансов надзор.

Заради обвиненията към сектора, през 2015 г. беше създадена анкетна комисия в парламента, която прие график за намаляване на таксите. Така месечната такса бе свалена от 5% на 4.5% през 2016 г. и предстои да бъде намалена до 4.25% през 2017 г. и 3.75% през 2019 г. Тогава максималният размер на инвестиционната такса пък трябва да падне до 0.75% годишно върху стойността на управляваните средства.

Преди две седмици Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване изнесе данни, че за последните четири години – от 2012 г. до 2015 г., постигнатата доходност върху управляваните средства във втория стълб е в размер на 1.35 млрд. лв. От тази сума 919 млн. лв. са преведени като доходност по партидите на осигурените лица, а 427 млн. лв. са останали в дружествата под формата на такси. Това означава, че всеки трети лев от постигнатата доходност през четирите години е удържан като такса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес