След като години банката на Цветан Василев процъфтяваше, Орешарски прозря:

КТБ има "доста по-различна структура" от другите банки

ПИБ се справила без помощ от държавата, властите все още не могат да кажат откъде и защо е дошла атаката

КТБ има "доста по-различна структура" от другите банки

Корпоративна търговска банка (КТБ) "има доста по-различна структура, отколкото останалите банки". Такова заключение направи премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в сряда, като се позова на предварителните данни от одита, който се прави в поставената под специален надзор кредитна институция.

Орешарски увери, че няма изтичане на ликвидност от нито една банка. В създалата се паника миналата седмица "банките издържаха със собствени ресурси", каза премиерът, визирайки очевидно Първа инвестиционна банка (ПИБ). В този контекст Орешарски отбеляза, че "случаят с КТБ е доста различен". Без да дава повече подробности, той уточни единствено, че "банката беше изтървана". Орешарски не каза от кого и кога.

По искане на БНБ в КТБ се провежда одит от три независими специализирани компании, а резултатите трябва да станат известни до края на седмицата. Те трябва да покажат какво е състоянието на банката, която бе поставена под специален надзор от БНБ за срок от три месеца и с обещанието, че ще бъде отворена за граждани на 21 юли.

КТБ имаше стремглав възход в последните години, особено по времето, когато Орешарски бе финансов министър в правителството на тройната коалиция. По това време, а и след това - при правителството на Бойко Борисов, в банката на Цветан Василев бяха концентрирани парите на държавните компании.

Едва при служебното правителство на Марин Райков през пролетта на миналата година бе изготвена наредба за прекратяване на тази концентрация. Въпреки наредбата в КТБ остана висок процент средства на държавни компании до момента, когато заради публичен разрив на Цветан Василев с доскорошния му бизнес партньор Делян Пеевски голяма част от държавните средства бяха изтеглени и банката се разлюля под равнодушния поглед на всички институции.

Мобилизацията настъпи миналата седмица, когато и третата по големина банка - ПИБ, в която Пеевски пренасочи част от фирмите си, също се оказа заплашена заради масирано теглене на пари. В понеделник БНБ обяви, че ситуацията е овладяна.

Орешарски, който ще подаде оставката на кабинета до края на месеца, увери, че ще остави стабилна банковата система.

Няма изтичане на ликвидност от нито една банка, подчерта премиерът.

"В последните два дни бяхме свидетели на много спасители на банковата система, в това число от средите на тези, които в последната седмица усърдно я дестабилизираха”, коментира той.

Не е изразходван нито лев от одобрената държавна помощ за банките

"Буферът, който Министерство на финансите осигури, или по-скоро първият транш на буфера от 1.200 млрд.лв., е неизразходван. Така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването. Банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и всичко, което сме твърдели в последните години, е така. Тоест всички български банки в момента са много добре ликвидни и дори своеобразния стрес тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси. А буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят”, поясни министър-председателят.

По отношение на одобрената от ЕК държавна помощ в размер на 3.3 млрд. лева, той уточни, че това не са пари на Европа, а е одобрение на държавна помощ, която българското правителство би оказало на банките. "Към настоящият момент не е изразходван нито един лев”, каза още Орешарски.

Премиерът подкрепя предложенията на БНБ, внесени в парламента от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев, да се криминализира "опасното" говорене за банките.

Предложенията са силно критикувани от независими експерти и юристи като твърде общи, поради което създават риск от тотална непрозначност за работата на банковия сектор и за засилване на корупцията.

"Силно подкрепям г-н Цонев, макар да твърдя, че може да бъде по-точно направена формулировката. По отношение на банковата сфера не може да си позволим шеги и закачи", каза Орешарски.

Основната теза на властите е, че банковата паника е предизвикана от зловредни информации и слухове, разпространявани от отделни лица и инвестиционен посредник. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев бодро съобщи в сряда, че е възможно да има още задържани по такива подозрения, макар че всички, арестувани миналия уикенд, бяха пуснати, а двамата мъже с повдигнати обвинения за пускане на невярна информация, са на свобода срещу парична гаранция от по 3 хил. лева.

До момента никой не е обяснил с какви мотиви и по чия поръчка са действали "вредителите". Освен това, ако за ПИБ може да се приеме предположението, че е разклатена заради "епидемия от слухове", остава без отговор въпросът кой и как "изтърва" КТБ – четвъртата по големина кредитна институция, известна като "банката на властта".

Няма пряка връзка между начина, по който са атакувани КТБ и ПИБ

"Няма пряка връзка между начина, по който са били атакувани КТБ и ПИБ", заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия.

Според него ситуацията в КТБ е била използвана от хора, които са насадили тезата, че и други банки са в ситуация, в която биха могли да изпаднат под особен надзор или да фалират.

"Прокуратурата не е предприела никакви действия срещу КТБ, предприела е действия спрямо подуправителя БНБ, въз основа на данни, че е извършил престъпление. Прокуратурата не може да оценява по целесъобразност, тя трябва да оценява по законосъобразност”, коментира Йовчев.

Трудно може да се говори за предварителна организация и конспирация

Пред депутатите той обясни, че не може да се ангажира с твърдението, че атаката срещу Първа инвестиционна банка е била организирана предварително. В същото време уточни, че ДАНС и МВР "неутрализирали много хора", които са се опитвали да засилят допълнително дестабилизацията на банката. В момента се работело по няколко линии, по които е била провокирана масова психоза сред хората.

По думите му е много трудно да се докаже кой е организаторът, но за себе си има яснота откъде идват нещата. Той посочи, че според него няма конспирация всички действия да са били планирани и координирани. Определено обаче имало действия, които могат да се оценят като атака към банковата система.

Много неща били изяснени, но не е ясно какви обвинения могат да се повдигнат

Запитан дали се знае кой е организирал опашките пред банковите клонове, Йовчев заяви, че много неща вече били изяснени, но въпросът бил какви обвинения точно биха могли да се повдигнат. Той уточни, че в закона няма яснота как да се криминализират подобни деяния.

"Първоначално са започнали определени медийни и публични изяви, които са подготвили обстановката”, каза Йовчев. Той добави, че след това има поне няколко линии, по които е установена организирана атака към банковата система - с имейли, SMS- съобщения и публикации във Фейсбук.

На въпрос дали може да се говори за тероризъм във връзка с действията на предизвикалите банкова паника, Йовчев посочи, че това е въпрос, на който би трябвало юристи, най-вече прокуратурата.

Министърът подчерта, че нещата вече отиват към успокояване.

"Резултатите дори на ПИБ са положителни. Банката успя да се справи с тази ситуация със собствените си средства", добави той и призова всички представители на институции и политически партии да бъдат много внимателни в изказванията си относно банковия въпрос.

"Това, на което бяхме свидетели миналата седмица, от една страна е резултат може би на дефицит на доверие във всички институции и от друга страна, на една изключително отвратителна криминална атака”, коментира Цветлин Йовчев, който настоятелно посъветва хората да си държат парите в банките, защото те са стабилни.

Той добави, че провоохранителните служби са действали "много бързо", което е допринесло за успокояване на обстановката. "Възможно е тази седмица да имаме още задържани”, прогнозира министърът.

Йовчев също подкрепя предложените промени в НК. "Наистина ще криминализират това деяние и оттук-нататък тези, които си позволят следващ път да проведат такава атака, ще понесат много тежко наказание по Наказателния кодекс. Това нещо го одобрявам изцяло”, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес