Стив Ханке:

КТБ никога не е била банка, а машина за обезценка на активи

Бащата на Валутния борд у нас препоръчва гарантираните влогове да се изплатят с пари от Фискалния резерв

Стив Ханке

Затварянето на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката, на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Всъщност КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката. Това заяви американският финансист Стив Ханке, който се смята за бащата на Валутния борд у нас, в интервю за БНР.

Той упрекна БНБ, че има вина за случилото се с банката, заради слабия контрол и посочи, че при извършваните проверки в КТБ Централната банка е трябвало да чете по-добре документите и да види, че КТБ не е банка,. Според него регулаторът е трябвало отдавна да отнеме лиценза на банката и хората с гарантирани влогове да бъдат обезщетени.

"Затварянето на банката и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката и на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Причината е, че КТБ никога не е оперирала като нормална банка и няма важни икономически връзки. Всъщност, КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката. 76% необезпечени заеми, те просто са унищожили тези пари. 76 % загуба - това е фантастично", каза Ханке.

Той определи казуса с дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория" като друг аспект от некомпетентността на БНБ, която разрешава купуването ѝ от КТБ само два месеца преди поставянето на "Корпоративна банка" под особен надзор.

"Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона", каза още проф. Ханке.

Според него БНБ при регулярните проверки на банките, които той образно описа като оглед на кошницата с ябълки, становището на регулатора е било, че средното състояние е добро, но не е открита "гнилата ябълка КТБ".

Американският финансист също смята, че по-добрият вариант за осигуряване на недостигащите 1.5 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на депозитите до 196 хил. лв., трябва да се осигури от Фискалния резерв, а не чрез държавен заем. Същото предложиха преди ден и от българската търговско-промишлена палата и от българската стопанска камара.

В никакъв случай държавата не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка, смята Ханке и посочи, че Фискалният резерв е именно за критични ситуации като тази с КТБ.

Неговото мнение е, България не трябва да влиза в Европейския банков надзорен механизъм, защото така ще признае, че не може да се справи със ситуацията. Според него грешка ще е и влизане на страната в механизма ЕРМ ІІ – т.нар чакалня за влизане в еврозоната, тъй като това ще е отрази върху финансовата стабилност, гарантирана в момента от Валутния борд, и страната ни да последва съдбата на Гърция.

Ханке коментира още, че след управлението на предишното правителство, което той определи като "бедствие", сега е обясним свръхдефицитът, който ще се появи в държавния бюджет. Именно овладяването на този свръхдефицит ще е тестът за способността на новото правителство да се справи с управлението на страната, смята експертът. По думите му, кабинетът на Бойко Борисов трябва да предложи план за връщането на баланса в бюджета и да се види как той ще бъде приложен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес