Борисов даде на заден заради "наглата" оферта на инвеститорите

КТБ няма да бъде спасявана

Депутатите искат БНБ да наеме фирма за издирване на липсващите пари, но не я задължават да оздравява фалирали банки

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Няма да има опит за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Лицензът ѝ ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което незабавно ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете. Това решиха депутатите след петчасов бурен дебат в петък, когато ревизираха решението си от сряда да задължат БНБ да оздравява фалирали банки и по-конкретно КТБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе завой по отношение на съвместното решение с ДПС за задължително оздравяване на КТБ с публични средства и се обяви против.

Борисов: Офертата на инвеститорите е "нагло писъмце", искат "да ни вкарат с кеш"

Мотивът бе, че офертата на инвеститорите за спасяването на КТБ била "нагло писъмце", с което искат "да ни вкарат с кеш". Идеята е била в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, която да транспонира текстовете от директивата, като нашето задължение е това да се случи до 31 декември.

"Идеята е те да се транспонират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститора”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява временната бюджетна комисия в парламента.

Самата тя преди ден апелираше да се даде възможност на консорциума да налее около 1 млрд. евро в КТБ, но след като управителят на БНБ даде публичност на офертата, се разбра, че тя не е правно обвързваща и предвижда инвеститорите да влязат с активите на фирма "Бромак" на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, докато изискват от държавата давнесе свеж финансов ресурс от поне 2.5 млрд. лева.

"Това, което г-н Искров прочете..., ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата”, обясни Менда Стоянова.

Така часове преди планирания граждански протест "срещу проекта за решение на ДПС и ГЕРБ за узаконяване на беззаконието и наливане на публични пари в КТБ", ГЕРБ оттеглиха предложението си за законодателни промени, които да спрат автоматичното отнемане на лиценза на КТБ заради прогнозирани загуби от от 4.222 млрд. лева и да дадат възможност на БНБ да предприеме действия по оздравяването ѝ.

След като и ДПС промениха позицията си, отпадането на точка 3 бе прието със 151 гласа "за“, нито един "против“ и 7 "въздържал се“.

Порожанов предупреди за дела срещу държавата и негативи върху публичните финанси

Служебният финансов министър Румен Порожанов предупреди депутатите, че очаква много от засегнатите вложители в КТБ да съдят държавата. "Когато има системна банка в проблемно състояние, казусът не може да бъде без ефекти върху икономиката, макроикономическите показателите и публичните финанси. По време на дебатите се чуха много тези кой вариант за решение на КТБ колко ще струва. Във всички случаи ще струва много. Ще има доста негативи върху публичните финанси", каза Порожанов.

Той също така каза на депутатите, че би се концентрирал върху бъдещите дела, които ще бъдат заведени от засегнати лица срещу държавата в лицето на Министерство на финансите. Порожанов предложи на председателя на временната бюджетна комисия да коментира подробно всички ефекти при отделните варианти за решение на казуса КТБ, но на закрито заседание на комисията в началото на следващата седмица.

По-късно в петък се очакват окончателните финансови резултати за състоянието на КТБ, според които БНБ ще трябва да се задейства за евентуално отнемане на лиценза ѝ. Междувременно правителството ще обсъжда внесената късно в четвъртък оферта от консорциум между австрийския фонд ЕПИК (EPIC), Оманския фонд и компанията "Джемп Корп" (Gemcorp на доскорошния шеф на VTB Capital в Лондон Атанас Бостанджев). Предложението е за предоставяне на 2.3 млрд. лева, което е около половината от нужния капитал за спасяване на банката. Останалите пари трябва да дойдат от държавата, все още обаче няма позиция на финансовото министерство дали е склонно на това.

Потенциалните инвеститори искат от БНБ и държавата да оздравят съвместно КТБ чрез създаване на дружество между консорциума и държавата с равно участие - 50/50. Те предлагат тяхното участие в увеличението на капитала да бъде чрез използване на активи и неназована сума парични средства. Новосъздаденото смесено дружество ще получи тези активи от досегашния мажоритарен акционер в банката "Бромак" на Цветан Василев и чрез тях като залог ще набира ресурс. А държавата да налее директно средства в размер на 2.3 млрд. лв.

За да влезе консорциумът в банката, трябва да бъдат предоставени гаранции за сумата, която може да осигури, за да я капитализира. Трябва да бъде разгледан и конкретен план за преструктурирането ѝ. Все още не са ясни механизмите, по които това може да стане предоставянето на държавната помощ за КТБ при спазване на изискванията на европейските правила и валутния борд.

Народните представители одобриха и редакция на една от точките на решението и тя вече предвижда Министерският съвет да изготви и да внесе в Народното събрание изменения на законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете в България в съответствие в европейските изисквания. Не е посочено обаче в какъв срок да стане това.

Приета бе и точката, според която Народното събрание се задължава да одобри законодателни промени за незабавно изплащане на гарантираните влогове според европейското право. На БНБ пък се препоръчва за по-ефективна защита на вложителите в КТБ да наеме международна фирма, специализирана в разследването на парични транзакции и търсенето на средства в банки, в подобно на КТБ състояние.

Окончателно решенията ще бъдат гласувани идната сряда – ден преди изтичането на сроковете по сегашните закони, в които БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ и да предприеме действия по обявяването ѝ в несъстоятелност.

Борисов прозря, че наливането на държавни пари в КТБ е опасно

Смяната в позициите на ГЕРБ, а и на ДПС, които преди два дни бяха на друго мнение, дойде след дискусия, в която БСП и Реформаторският блок потвърдиха своето мнение, че КТБ не трябва да бъде оздравявана с държавни пари, а Борисов изведнъж прозря, че наливането на бюджетни средства в банката ще доведе до бъдещи проблеми.

Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим КТБ, заяви пред журналисти в парламента Борисов и обясни смяната на мнението на ГЕРБ с доклада на управителя на Централната банка Иван Искров, който бил "категоричен, че банката е в не тежко, а на практика много тежко състояние и не може да се оздрави”.

"До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето”, каза Борисов, който се очаква да оглави следващото правителство.

"Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл”, коментира Борисов и допълни, че е много рисковано наливането на 2.5 млрд. лв. държавни пари в КТБ, каквото е искането на кандидат-спасителя ѝ. "Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да било”, обясни Борисов и каза, че ще предложи на парламентарната група на ГЕРБ да се редактира предложението на Народното събрание за оздравяване на банката. което и стана.

БСП: Без коалиция на гузната финансово-политическа съвест

Заместник-председателят на парламента от "БСП лява България" Янаки Стоилов препоръча на вносителите на проекта, подкрепен от временната бюджетна комисия, да го оттеглят. По думите му той бил ненужен в повечето си точки, а в най-оспорваната си точка - направо опасен. Стоилов отбеляза, че проектът предвижда парламентът да се самозадължи да приеме съответни законодателни промени. Очаквам днес да не се формира коалиция на гузната финансово-политическа съвест, която да подкрепи този проект, заяви той. Призивът му обаче бе изпълнен частично.

Румен Гечев от БСП разкритикува БНБ за неупражнен банков надзор. БСП е против удължаването на реанимационния срок за КТБ, каза Гечев: "Затова и ние се учудваме на слуховете, които вървят от дни за някакви въображаеми инвеститори, които кръжат над София, ще кацнат всеки момент с някакви милиарди и с десет милиарда ще спасяват 5 лева. Очевидно е, че това противоречи на здравата логика и е твърде хубаво, за да се случи".

Мартин Димитров от РБ настоя за международно разследване и заяви, че държавни пари не трябва да отиват в КТБ, което ще увеличи държавния дефицит. Според него най-евтиният вариант е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните от закона депозити до 100 000 евро.

"Това е, ако държавата предостави гаранция за взимането на кредит от Фонда за гарантиране на депозити. Няма движение на пари, няма увеличаване на бюджетния дефицит, а Фондът има собствени приходи, с които да покрие взетия заем. Тоест рискът за държавата е по-малък в сравнение с всички други алтернативи. Ако това го сравним с другата алтернатива, която някак си ни се предлага, ама не явно – държавни пари да отидат в КТБ, ние сме против. Представете си какво ще стане, ако нови средства трябва да си отидат за увеличаване на бюджетният дефицит".

Ивайло Калфин от АБВ настоява БНБ да направи анализ при всички опции какво ще струва на икономиката и на бюджета.

ДПС също се обърна за нуждата от спасяване на банката

Позицията на ДПС е да има максимално бърз достъп на вложителите до гарантираните им спестявания, посочи Йордан Цонев..

"Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност. Имаме подозрения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е свързан с един икономически кръг, който има представители в българския парламент", посочи Цонев. Ще видите кой е искал фалита на КТБ и кой организира протеста за това, заяви той.

Според Цонев банката не може да се оздрави, но въпреки всичко, възможности трябва да се дадат.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък каза на останалите партии, че ако преди изборите са казали, че ще започнат със спасяването на една банка, резултатите щяха да бъдат коренно различни.

Излъгахте избирателите, заключи Сидеров. Оказа се, че всички политически сили, които сега призовават да се спаси КТБ, са били лобисти на банковия сектор, посочи той. По думите му в момента се оформя една коалиция на спасителите от 4-5 партии, които се готвят да управляват заедно, за да разпредели това, което е останало и да го вземе.

БНБ настоява за фалит на КТБ

Управителят на БНБ Иван Искров защити пред парламента позицията си, че трябва да се действа по сегашния закон за банките, който предвижда при отрицателния капитал на КТБ, отчетен от три одиторски компании, лицензът ѝ да бъде отнет.

"БНБ никога не е бягала от отговорност, да прехвърля проблемите от БНБ на нечия друга глава. БНБ е търсила съдействие на правителство, за да се реши въпроса там, където не е имала мандат. Централна банка не може да лекува други банки”, заяви Искров.

Огромното мнозинство в парламента обаче е на мнение, че ако БНБ си е била на мястото, това нямало да се случи.

Менда Стоянова каза, че нямат право да искат оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров, но след всичко, което е направил, той трябва да има моралната съвест сам да вземе решение дали да направи това, тъй като има пробив в банковата система.

"По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, заяви Борисов.

"Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се Борисов към управителя на БНБ.

ЕПИК и "Джем Корп" не са проучвани от БНБ, не се знае кой дърпа конците

"Действително вчера получихме писмо за намерения от ЕПИК, "Джем Корп Кепитъл" и Оманския фонд. През всичките тези месеци постоянно се видоизменяше тази група, последна е групата от трите компании. Не поставяме под съмнение Оманския фонд и винаги ги отделяме встрани от това, което е правено от ръководството на КТБ, те са били пасивен инвеститор и вероятно и те не са знаели много от нещата. С тях преговаряме най-директно и спокойно, защото този инвеститор вече е минал теста за пригодност на БНБ", съобщи управителят на БНБ в парламента.

"Ако решите, че трябва да продължим разговорите с този консорциум, като удължите този срок, имайте предвид, че ЕПИК и "Джем Корп" са компании, които не сме проучвали. А никога "Банков надзор" няма да даде разрешение без да знае кой стои отзад и кой дърпа конците. Не може да се очаква, че дори теоретично ние веднага ще подпечатаме участието на този нов акционер", заяви Искров.

НС не може да задължи или да дава инструкции на БНБ

Парламентът не може да задължи или да дава инструкции на БНБ за извършване на определени дейности, защото това БНБ не може да го изпълнят, напомни управителят на Централната банка Иван Искров пред депутатите. Той добави, че каквото и решение да вземе НС, то трябва да бъде изпратено на Европейската централна банка за становище. Искров посочи, че те не могат да вземат решение по направеното предложение от консорциума, а решението трябва да се вземе от парламента и изпълнителната власт. Той предупреди, че банковият надзор няма да даде решение, преди да е ясно кой е крайният собственик на капитала.

В писмото, постъпило от консорциума, изрично се посочва, че то не представлява правно ангажиращо предложение, каза още Искров.

Тези предложения не се основават на пазарни принципи, изисква се държавна помощ значително по-голяма от това, което държавата би предоставила под формата на заем за попълване на фонда за гарантиране на влоговете, коментира Искров. Според него предложението съдържа множество инструменти, които са в противоречие с българското право и правото на ЕС, като например продължаващо отлагане на изплащането на гарантираните влогове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес