КТБ няма да погаси емисия от 150 млн. долара на 8 август

КТБ няма да погаси емисия от 150 млн. долара на 8 август

Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да погаси падежираните на 8 август доларови облигации за 150 млн. евро. Причината е специалният надзор, под който е поставена финансовата институция от Българска народна банка (БНБ), пише Ройтерс.

Съдбата на емисията облигации зависи от бъдещето на КТБ. Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, тогава облигационерите ще се наредят на опашката за разпределяне на приходите от евентуалната разпродажба на активи, посочва медията.

Правителството подаде оставка на 23 юли без да постигне споразумение с депутати как да се спаси банката, която беше ударена от масово изтегляне на депозити през юни. Парламентът отхвърли предложения спасителен план от БНБ и едва ли ще одобри нещо заради малкото му оставащо време до 6 август, пише Ройтерс.

"Банката е затворена. По облигационната емисия ще бъде обявен дефолт", коментира за медията източник, пожелал анонимност заради високата чувствителност по въпроса в България. Той допълва, че е "ясно е, че на 8 август няма да може да бъде извършено каквото и да е плащане, защото всичко е замразено" и банката няма да отвори.

"Всички са съгласни, че не бива да бъдат предприемани никакви действия, докато не бъде извършен ясен анализ, с който да се установи недостигът на капитал. Дали банката ще бъде ликвидирана, или спасена, зависи от размера на загубата", обяснява източникът на Ройтерс.

Според медията, ако облигационерите не бъдат защитени, това ще бъде силен негативен сигнал за инвеститорите, които ще изискват доста по-висока цена, за да финансират държавата и корпоративния сектор.

Източникът на Ройтерс очаква служебният кабинет на президента Росен Плевнелиев да направи всичко възможно за ускоряване на процеса за влизането на България в Европейския банков съюз, като по този начин страната ни ще стане първата извън еврозоната отправила такова искане, както и ускоряване на приемането на еврото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес