Чужди медии коментират отиващото си управление и изгледите за новото:

КТБ, Пеевски, "Южен поток" и други катастрофи

КТБ, Пеевски, "Южен поток" и други катастрофи

България е в системна криза, 14-месечното управление на Орешарски беше фиаско, страната загуби цяла година. Такива са коментарите в немскоезичната преса по повод оставката на българското правителство, предаде Дойче веле.

 

Австрийският в. "Винер Цайтунг” припомня масовите граждански протести с призива "Оставка! Оставка!", който от сряда звучи така "Победа! Победа!" . Според автора Франк Щир изминалата година е била загубена за България, защото ситуацията в парламента беше патова, а това блокираше нужните реформи в здравеопазването, образованието и администрацията.


В друга публикация на същия автор в германския "Тагесшпигел” се казва: "Не е ясно дали политическата стагнация ще бъде преодоляна с парламентарните избори на 5 октомври. Според допитванията ГЕРБ може отново да стане най-силна партия, следван от социалистите и ДПС. Както и на европейските избори, "Атака” може да не прескочи изборната бариера, а на нейно място в парламента навярно ще влезе една друга партия - "България без цензура" (ББЦ) на бившия телевизионен водещ Николай Бареков. Тази партия се финансира от Цветан Василев, шеф на закъсалата КТБ, и се смята за "проект на политическото инженерство” в преследването на чисто властови интереси. Сценарият, който прогнозират социолозите, не дава надежди за демократична пролет в България. Банковата криза през юни, когато разтревожените вложители щурмуваха КТБ и още една банка, показа колко крехка е прехвалената през последните години българска финансова стабилност. А тя е само един от многобройните фундаментални проблеми на балканската страна, за чието решаване е необходимо дееспособно правителство”, пише "Тагесшпигел”.

Ипотеката на Орешарски

Сходни акценти поставя и Маркус Бернат в коментара си в австрийския "Дер Щандарт”: "Четиринайсетте месеца на коалицията в България бяха фиаско. Не толкова за обеднялото мнозинство в страната, което получи някои дребни надбавки – повече пари за самотните майки, известни отстъпки в сметките за ток. Повече социална политика от това няма как да се води в една страна, където и до днес се размахва антикомунистическата бухалка. Правителството на експерта Пламен Орешарски беше катастрофа най-вече за икономиката и за институциите в България. Оставката и предсрочните избори през октомври няма да сложат край на продължаващата от началото на 2013 година нестабилност в България. Страната е затънала в системна криза и трябва да започне наново да изгражда своята демокрация. Орешарски оставя респектиращ списък от стари и нови ипотеки: затънал в дългове енергиен сектор, "Южен поток", една банка с липсващи милиарди, олигарха Пеевски и неговите кукловоди, незадоволителната реформа на избирателното право, свиващите се инвестиции. Но в тунела се вижда и светлинка. Гражданското движение срещу Орешарски няма да остави на мира и неговите правоприемници - то ще притиска и тях за повече прозрачност,” пише Маркус Бернат.

 

В кореспонденция от София Михаел Мартенс от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише: "В началото беше едно кадрово решение - кабинетът на Орешарски се опита да назначи за шеф на тайните служби 33-годишния медиен бос и бизнесмен Делян Пеевски. Олигарсите като него не са особено по вкуса на българите, но Пеевски, който членува в избираната главно от турци и мюсюлмани партия ДПС, е особено ненавиждан. За длъжността шеф на тайните служби той не притежаваше никаква квалификация, а номинацията му дойде в резултат от тайни договорки между двете партии в коалицията. След европейските избори "партията на турците” се дистанцира от БСП, а разпадът на коалицията се ускори и от юнската банкова криза, разпалена от "сблъсъка на олигарси” с участието на Пеевски – криза, която беше овладяна с цената на големи усилия. По политически причини забуксува и московският газопроводен проект "Южен поток”, който трябваше да мине през България и се подкрепяше най-вече от БСП – партия, открай време клоняща към Москва, когато става дума за пари.”
Ще се промени ли нещо?"


Накрая авторът, който е добър познавач на България, прави едно горчиво-саркастично обобщение: "Дали всичко ще продължи по старому? Безспорно е едно: през 2007 година България влезе в ЕС като най-бедната страна-членка и седем години по-късно все още е най-бедната. Страната може да се придвижи нагоре в класирането в един-единствен случай: ако ЕС приеме Албания, Косово или Босна и Херцеговина.”

 

Служебният кабинет ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с ЕС

 

Бъдещото служебното правителство на България ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с Европейския съюз. Това пише британският вестник "Файненшъл таймс" в материал за оставката на кабинета "Орешарски" и новото служебно правителство.

Изданието отбелязва, че българският парламент е одобрил оставката на премиера Орешарски след 14-месечно бурно управление, проправяйки път към предсрочни избори през октомври. Предстои президентът Росен Плевнелиев да назначи в началото на следващия месец служебно правителство, което да управлява страната до изборите на 5 октомври.

През лятото ще настъпи преструктуриране на политическото пространство. Има вероятност десноцентристите да излязат с мнозинство от изборите, казва анализаторът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов пред британския вестник.


Няма очаквания временното правителство да се заеме със задълбочаващите се проблеми с Корпоративна търговска банка, след като миналата седмица Народното събрание отхвърли законопроект, предлагащ държавен спасителен план, който би коствал на данъкоплатците 1 млрд. евро, отбелязва Смилов.


Обруленото и недолюбвано българско правителство вчера подаде официално оставка с репутация, разклатена от политиката му, от съмненията за връзки със сенчестия бизнес, а съвсем наскоро и от банковата криза, отбелязва в друга статия вестникът.


При задаващите се предсрочни избори, служебното правителство ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с Европейския съюз. Очаква се изборите да доведат на власт дясна опозиция с надежда тя да възприеме по-реформистки и западно ориентиран подход, пише "Файненшъл таймс".


Изданието цитира политолога Владимир Шопов, който очаква служебният кабинет да бъде съставен до голяма степен от близки до президента Росен Плевнелиев хора и от обществени фигури, известни с проевропейските си и проатлантически възгледи.


Кабинетът ще има много различни мнения и разбирания от тези на досегашното, а по отношение на политиката, то ще бъде необичайно служебно правителство, тъй като ще трябва да се заеме с множество спешни политически проблеми, които изискват незабавно внимание, казва политологът.


Всекидневникът цитира и по-скептична позиция на Цветослав Цачев от "Елана трейдинг", според когото служебният кабинет само ще запази настоящото статукво, което представлява наследството на бившето правителство и последния парламент – липса на реформи в енергийния сектор и пенсионната система, корупция и изключително зле функционираща държавна администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?