КТБ раздава до дни 600 млн. лв., всички мълчат

Вложителите с негарантирани депозити ще получат 9-10% от парите си

КТБ раздава до дни 600 млн. лв., всички мълчат

Пълно мълчание цари около предстоящото до дни първо и вероятно най-голямо раздаване на остатъците от парите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Основната институция, която контролира процеса – Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и която има да взима най-много пари от фалиралата банка, не казва нищо. Синдиците също не дават никаква информация, но съобщиха в четвъртък единствено, че раздаването ще стане до края на февруари.

"През настоящия месец предстои публикуването в Търговския регистър на първата частична сметка за разпределение между кредиторите на КТБ АД (н), на събраните парични средства от масата на несъстоятелността. Размерът на сумите, които кредиторите ще получат, зависи изцяло от събраните (възстановените) от длъжниците на банката средства", обявиха синдиците в съобщение до медиите.

Както Mediapool първа писа, от месеци се подготвя разпределянето на около 600 млн. лв. на КТБ между вложителите с негарантирани влогове и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Според последната официална информация на синдиците до парламента към 31 август 2016 г. наличните парични средства на КТБ в каса, по сметка в БНБ и по сметка на синдика са били 578 млн. лв. Възможно е оттогава насам сумата леко да е нараснала, още повече че през декември 2016 г. реално стартира и процесът по осребряване на имуществото на банката.

Наличната към момента сума по сметките на КТБ е около половината от масата на несъстоятелността на фалиралия трезор, възлизаща общо на 1.38 млрд. лв. по оценка на "ПрайсУотърхаусКупърс". Другият международен консултант, който разследваше фалита на КТБ - "Аликс Партнърс", пък обяви, че на събиране подлежат не повече от 800 млн. лв. - 900 млн. лв. от имуществото на КТБ.

Очакваше се въпросната маса на несъстоятелността да се увеличи и с изплащането на вземанията на КТБ от Търговска банка "Виктория" в размер на около 90-100 млн. лв. след продажбата ѝ. Засега обаче няма изгледи сделката да се финализира преди обявяването на частичната сметка.

"Към момента на обявяване на банката в несъстоятелност и неплатежоспособност - 22 април 2015 г., в нея няма никакви 6 или 7 млрд. лв. Кредитният ѝ портфейл е безвъзвратно увреден, разпилян, невъзстановим. Към този момент "Прайсуотърхаускупърс" оценява имуществото на банката на 1.378 млрд. лв. - никакви 5 млрд. лв., никакви 7 млрд. лв. Това е, което е останало от криминалния мениджмънт на основния акционер на банката и кликата около него. Преди започването на процедурата по осребряване на имуществото на банката тя има 600 млн. лв., които сега подлежат на разпределение", коментира преди дни пред "Дарик радио" проф. Валери Димитров, член на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Основната част от въпросните около 600 млн. лв. ще отидат при основния кредитор – ФГВБ.

"Вече има окончателно съдебно решение, с което фондът е признат за кредитор, защото имаше една групировка от хора, които оспорваха дори това с цел да блокират разпределението на имуществото на банката и удовлетворяването на кредиторите", твърди източник на Mediapool, запознат с готвеното разпределение на средствата.

В края на 2015 г. стана ясно, че неправителствената организация "Ние, гражданите", която твърди, че защитава вложителите на КТБ, оспори всички вземания на кредиторите. Сред тях бяха дори средствата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер на 3.7 млрд. лв., с които бяха покрити защитените депозити.

"Към момента има около 300 дела, в които се оспорва списъкът на кредиторите на КТБ. Това обаче не е пречка за разпределението", коментира пред Mediapool Даниел Божилов от "Ние, гражданите". По думите му тяхното дело срещу списъка на кредиторите все още е между първа и втора инстанция, а всички дела на КТБ умишлено се придвижват с огромно закъснение. По информация на колежката му Вера Ахундова организацията се е отказала от възраженията срещу фонда, защото е решено, че за тях се дължи държавна такса от 4% върху стойността на иска, което според Ахундова е "отказ от правосъдие". Въпреки това по думите ѝ съдебните състави са взели решение да гледат съответните дела.

Списъкът на кредиторите на фалиралата банка включва около 8000 лица.

Най-вероятно предстоящото разпределение ще стигне само до обезпечените кредитори от първи ред (няколко банки, сред които „SG Експресбанк", „Комерцбанк" и др.) и кредиторите от четвърти ред, а именно вложителите с негарантирани депозити и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Средствата ще бъдат разпределени пропорционално на размера на вземането, като най-вероятно ще се изплатят 9-10% от размера на вземанията на гражданите и фирмите, твърди източникът на Mediapool.

Междувременно в четвъртък синдиците обявиха поредния списък на некоректните длъжници с непогасени задължения към КТБ. В него с най-много дългове за пореден път влизат основно фирми от империята на ексбанкера Цветан Василев и около "Петрол" на Гриша Ганчев.

"Голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. "дружества-бушони”, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за "транспортиране” на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев", посочват синдиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес