КТБ: Разводът между Делян Пеевски и Цветан Василев

КТБ: Разводът между Делян Пеевски и Цветан Василев

Mediapool публикува откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова "Държавата КТБ".

В началото на 2016 г. Цветан Василев, вече в изолация в Белград, дава интервю пред журналиста Сашо Диков. Най-интересното в него е един списък със "Спешни задачи", който банкерът показва в ефир. Този списък съдържа активи, придобивани с пари от КТБ, към които бившият партньор на Василев – Делян Пеевски, има претенции. Сред тях са "Булгартабак", БТК, "Дунарит", зала "Универсиада", ИПК и др. Според описаните претенции Василев трябва да прехвърли части от всички тези компании, за да се "откупи".

Този списък си има предистория. Той е част от една много по-дълга и задълбочена кореспонденция между Василев и адвокат Александър Ангелов. Адвокат Ангелов говори от името на Делян Пеевски. KTBfiles разполага с тази кореспонденция от източници и успя да потвърди нейната автентичност.

В тези пет-шест страници е събрана цялата логика и историята на модела, създаден от Цветан Василев и Делян Пеевски. Тя показва в какво са инвестирани парите на КТБ, т.е. на нейните вложители. Кореспонденцията между двамата бивши партньори разкрива как са били уреждани отношенията между тях – хаотично, на едро, без много отчетност и "възможност за контрол".

Виждат се обемите на инвестираните средства, а те никак не са малко. Става въпрос за над 200 млн. лв., вложени в общи проекти. Това са именно онези активи, които са финансирани от банката, но към които Делян Пеевски също има претенции. Прозира и логиката, която се крие зад всеобхватното придобиване на медии, а именно – "ползването е общо", т.е. и двамата са се възползвали от влиянието, което им дава собствеността на вестници.

Предисторията на една кореспонденция

Моделът, изграден от Делян Пеевски и Цветан Василев, започва да се пропуква още през 2013 г. С различен интензитет конфликтът става явен някъде в края на 2013 и началото на 2014 г. През първите месеци на 2014 г. Делян Пеевски вече явно атакува бившия си партньор със сигнали до прокуратурата, за които Василев твърди, че са поръчкови. От своя страна банкерът все още има надежда, че ще може да се разбере с Пеевски, и се опитва да договори с него бъдещето на отношенията и взаимния им бизнес. Според кореспонденцията той предлага различни варианти за решаване на конфликта – чрез поделяне на бизнеса или чрез връщане на задълженията, които Пеевски има към банката и лично към Василев.

Василев предоставя на Пеевски списък със "съвместни проекти", които са финансирани с пари от банката и за които ангажиментът следва да е 50/50. Някои от позициите са обозначени само с по една дума и срещу тях е посочена сумата, инвестирана от КТБ. При всеки проект има обяснение дали съществува възможност за контрол, т.е. дали контролът се упражнява само от Пеевски, въпреки че финансирането е от банката, или Василев също има "възможност за контрол".

Василев има претенции към Пеевски за общо близо 17.9 млн. евро. Към това се прибавят още 24.3 млн. евро дългове на Пеевски към банката по линия на финансиране на негови лични проекти.

Общата претенция на банкера към депутата от ДПС е за 41.4 млн. евро. На базата на тези дългове той предлага сделка. Депутатът от ДПС трябва или да покрие своите задължения, или да осигури "възможност за контрол" върху част от съвместните активи.

Така например Василев иска да има контрол върху "24 часа", "Труд" и "Преса" и предлага жълтите издания да останат при Пеевски. Василев е готов да се откаже от участието си в "Юрий Гагарин" и печатницата, ако Пеевски рефинансира двата актива. Василев предлага да придобие "Техноекспортстрой" и отстъпва "Промишлено строителство холдинг" (ПСХ) и т.н., и т.н...

Пеевски не приема тези предложения. Не е съгласен и с повечето задължения, които му се приписват. В отговор той изпраща насрещен списък, станал известен в интервюто пред Сашо Диков като "Спешни задачи", в който иска да получи дялове в голяма част от съвместния бизнес. След като Василев му отказва, се минава към атака и срутване на банката.

Политическа корупция – доказателствата

С какво беше полезен?

Бил ми е полезен по много линии. Той е един доста енергичен и активен човек. През 2003–2004 г. по някакъв начин пристана на Доган, беше в някаква степен брокерът между мен и ДПС. Това ми е давало комфорт в отношенията с ДПС, защото в крайна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация.

За да защитава банката, какво получаваше ДПС от нея?

Нищо друго освен финансиране на различни идеи, които са идвали по линия на Пеевски. А Пеевски как се е отчитал нагоре аз не знам.

Това отговаря Цветан Василев в интервюто си пред KTBfiles по повод ролята на Делян Пеевски в развитието на банката. Ако трябва да се обобщи, Пеевски е използвал политическите си контакти, за да пази банката, уреждал е проекти, за да се развива тя, а в замяна е получавал финансиране на свои бизнес инициативи.

Но това не е единственото, което Делян Пеевски получава по линия на КТБ. Той осигурява протекцията на ДПС, като същевременно отново през него минава това, което движението получава от КТБ.

Част от документите, с които се сдобихме в процеса на нашето разследване, са разпечатки от две сметки – в евро и в долари. Това са вътрешни счетоводни сметки, които са се водели от една от фирмите под шапката на КТБ и оперативно са се управлявали от Бисер Лазов – тогава доверен човек на Цветан Василев, а по-късно преминал в лагера на Пеевски. Източник на KTBfiles потвърди, че двете сметки са автентични и че със средствата от тях е разполагал депутатът от ДПС Делян Пеевски. Тяхната цел е била "За партийни нужди".

В тези сметки месечно от банката постъпват кръгли суми от по 100 хил. в съответната валута. За периода между 1 януари 2010 г. и 26 май 2014 г., когато банката вече е подложена на атака и добутана до фалит, обемът на натрупаните средства е съответно 6.2 млн. евро и 105 хил. долара. Отделно изплатените лихви по евровата сметка са близо 2.5 млн. лв.

Автентичността на тези партийни инвестиции под формата на Payroll от страна на КТБ се доказва и от кореспонденцията между Цветан Василев и Пеевски.

"Да не се забравя, че по специална партида са начислени (отделно от лихвите) 6 153 000 евро за партийни нужди. Платените лихви за периода са 2 469 868 евро и 104 852 щ. дол. Тук предоставям справка за движенията по тази партида, от която могат да се видят всички движения. В зелено са оцветени начисляваните (внасяни от мен) суми помесечно, а в червено са платените от мен лихви", пише в кореспонденцията.

Това не е единствената политическа инжекция, за която има доказателства. По-надолу в кореспонденцията се чете:

"Освен това за периода 2009 – 2014 на месечни вноски и други плащания са осигурени от мене безвъзмездно над 40 млн. евро. Тук се включват както ежемесечните плащания в брой за близо 60 млн. лв., така и всички други плащания, извършени чрез него (в това число и по мероприятията 2009, 2013)."

През 2009 г. и 2013 г. се провеждат предизборните кампании и съответно парламентарните избори.

Отговорът на Пеевски съдържа малко повече информация за тези плащания.

По точка V. – "на полза роду за тази власт" – 25 млн. лв. – Не е сериозно – каква е стойността на ползите (?) – само от "емисиите" печалбата е по-голяма.

Кореспонденцията е от 2014 г. По това време е на власт правителството на Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес