Куба спасила живота на Рейгън преди 20 години

Куба спасила живота на Рейгън преди 20 години

Кубинският лидер Фидел Кастро заяви, че през 1984 година с помощта на Хавана е било предотвратено убийството на президента на САЩ Роналд Рейгън, предаде в четвъртък ББС.

Кастро разказва за това в есе, публикувано в държавния вестник “Гранма”.

Според кубинския лидер, представителите на службите за сигурност на Куба са предали на шефа на ЦРУ Роберт Мюлер информация за подготвяно покушение срещу президента Рейгън. В есето си Кастро казва, че Рейгън е трябвало да бъде убит по време на пътуване до Северна Каролина през 1984 г., но престъплението е било предотвратено благодарение на кубинските специалисти.

“Информацията, предоставена на САЩ от Куба, беше изчерпателна: имената на участниците в плана, денят и точното време, когато би могло да бъде извършено убийството, типът оръжие, който биха могли да използват престъпниците. В допълнение към рапорта се съдържаше и указание за мястото, където се провеждат срещите на планиращите покушението, и кратък преразказ какво се е обсъждало на описаната среща”, пише Кастро.

В есето си Кастро посочва, че кубинските власти са разбрали след време, че САЩ са арестували няколко човека в Северна Каролина. Дни по-късно Мюлер изразил благодарности на официалните лица на Куба.

Бившият шеф на представителството на интересите на САЩ в Куба Уейн Смит заяви обаче, че нищо не знае за покушението срещу Рейгън през 1984 г., което описва Кастро.

“Но това, че аз не съм чувал нищо за това, не означава, че не е станало. Едва ли е нещо, на което САЩ биха искали да дадат гласност”, каза Смит, който си е тръгнал от Хавана през 1982 г.

В своето есе Кастро обвини също властите в САЩ за заблуждаване на хората относно събитията от 11 септември.

“Сега се знае за преднамерената дезинформация за атаките. Завъртяха ни около пръста си, както и всички останали на планетата”, пише Фидел.

Подкрепящият кубинския лидер президент на Венецуела Уго Чавес по-рано също изказа идеята за съпричастността на САЩ към организирането на атаките от 11 септември 2001 година.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?