Куба ускорява доларизацията на икономиката си

Куба ускорява доларизацията на икономиката си

От понеделник Куба разрешава с долари да се купуват някои храни и хигиенни продукти. Освен това властите в страната премахват и таксата от 10 процента, налагана на американската валута. Причината е, че островът, чиято икономика е затруднена от засилването на американското ембарго и пандемията от новия коронавирус, се нуждае от валута, предаде АФП.

Премахвахме тази такса от 10 процента в условията на враждебност и засилване на ембаргото на САЩ, обяви по обществената телевизия министърът на икономиката Алехандро Хил.

Забранен в Куба до 1993 година, доларът се облагаше от 2004 година с такса от 10 процента при обмяна или откриване на сметка в долари. Това беше ответна реакция на комунистическото правителство на ембаргото.

Сега обаче страната е изправена пред тежки икономически трудности, свързани и с американските санкции, и с кризата на главния партньор на Куба - Венецуела, и с пандемията, която доведе до затварянето на границите на Куба в края на март, лишавайки я от валутата на туристите, която ѝ позволяваше да плаща вноса си.

През октомври Хавана разреши продажбата на домакински електроуреди и коли в чуждестранна валута, включително и в долари, с използването на платежни карти, свързани със сметки, които трябваше да бъдат открити на острова. Всеки кубинец обаче депозираше в долари срещу такса от 10 процента от стойността им.

Сега тази такса е премахната и мрежата от магазини, в които се продава във валута, ще бъде разширена, като се включат и магазини за храни и продукти за хигиената.

Мярката е правилна и логична, защото страната се нуждае от валута, за да снабдява магазините и да плаща вноса си и, да, това е доларизация на икономиката, коментира пред АФП икономистът Омар Еверлени Перес.

Според Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка брутният вътрешен продукт на Куба вероятно ще се свие с 8 на сто тази година.

Правителството работи паралелно и за създаването на малки и средни предприятия, държавни и частни, и за привличането на чуждестранни инвеститори в производството на храни.

Тези мерки целят да ни направят по-силни, не само, за да устоим, но и да вървим напред и да се развиваме, обеща президентът Мигел Диас-Канел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?