Куба започна 5-месечен преход. Идва ли краят на управлението на семейство Кастро?

Куба започна 5-месечен преход. Идва ли краят на управлението на семейство Кастро?

Куба започна 5-месечен политически преход, който се очаква да сложи край на започналото преди близо 60 години управление на братята Кастро, предаде Асошиейтед прес.

До края на този месец кубинците ще се събират на малки групи, за да определят своите кандидати за изборите за общински съвети на 22 октомври. Това е първото от поредица гласувания на местно, провинциално и, накрая, на национално равнище, отбелязва АП. На следващите етапи ще бъдат избрани членовете на провинциалните събрания и на парламента.

Очаква се до февруари новото Национално събрание на народната власт, еднокамарният законодателен орган, да избере председател на Държавния съвет (де факто държавен ръководител) и членове на влиятелния орган.

86-годишният Раул Кастро, който понастоящем е председател на Държавния съвет, казва, че ще подаде оставка от поста дотогава, но се очаква да остане начело на управляващата Кубинска комунистическа партия. През 2008 г. той наследи като президент своя по-голям брат Фидел, историческия лидер на Кубинската революция от 1959 г., който се оттегли заради здравословни проблеми и почина миналата година.

Раул Кастро започна поредица бавни и ограничени социално-икономически реформи. Кубинският лидер освен това постигна споразумение с предишния президент на САЩ Барак Обама за възстановяване на двустранните отношения.

От дълго време се очаква следващият председател на Държавния съвет на Куба (де факто президент на страната) да стане Мигел Диас-Канел Бермудес. 57-годишният първи заместник на Раул Кастро стои далеч от общественото внимание през последните години.

Други партии освен комунистическата нямат право на участие в изборите за общински съвети и властите работят за възпрепятстване на избирането на опозиционни кандидати.

Критиците определят изборите като безсмислено упражнение, целящо да създаде илюзия за демокрация, отбелязва АП.

Опозиционна коалиция заяви, че очаква 170 дисиденти да се борят да бъдат номинирани за общинските избори. При предишни избори неколцина опозиционери достигнаха до тази фаза, но бяха победени на самите избори.

Споделяне

Още от Свят