Кубинската армия - най-силният коз в ръцете на Раул Кастро

Кубинската армия - най-силният коз в ръцете на Раул Кастро

Оглавявал почти 50 години кубинското министерство на отбраната, Раул Кастро превърна Революционните въоръжени сили (РВС) в стожер на режима, интегрира ги дълбоко в политическия, а и в стопанския живот на комунистическия остров. Тази институция изглежда ще запази централната си роля след кончината на Фидел Кастро - бащата на кубинската революция, починал в петък на 90-годишна възраст, пише в четвъртък агенция Франс прес.

Раул визираше генералите от РВС, когато заяви при напускане на министерството през 2008 г., че Куба "все още разчита на старата гвардия" - революционерите, творци на победата от 1959 г.

"Те имат необходимия авторитет и опит, за да осигурят приемник" за мен като държавен ръководител, добави той. Тогава Раул още не бе оповестил, че смята да се оттегли от властта през 2018 г. - 12 години, след като я пое от брат си.

От 2011 г. армията е поверена на Леополдо Синтра Фриас, герой от кампаниите в Етиопия (1977-1978) и Ангола (1975-1991 г.)

Политбюрото на Кубинската комунистическа партия (единствена в страната), "върховна ръководна сила в обществото и държавата" според нейната конституция, включва трима генерали от общо 17 членове, освен самия Раул Кастро.

Още четирима заседават в Държавния съвет - орган на Националното събрание на народната власт, други шестима - в Министерския съвет.

Сред тях е 78-годишният дивизионен генерал Карлос Фернандес Гондин, министър на вътрешните работи, съответно и шеф на могъщата политическа полиция в страната, прочут с верността си към Раул Кастро.

Ковачница на режима и неизбежен съдник, чертаещ неговото бъдеще, кубинската армия е получила от 1961 до 1989 г., когато рухва съветската империя, оръжия за близо 30 милиарда долара. Оттогава до днес нейният личен състав се е свил от 300 000 на около 50 000 души.

На 2 декември 2006 г., четири месеца, след като бе съобщено за заболяването на Фидел, военните зрелищно демонстрираха сила с внушителен парад в столицата - първия след десетгодишна пауза.

Показаната техника - често пъти кубински варианти на съветски образци, разкри пред чуждестранните военни наблюдатели, че Куба разполага с оръжейна индустрия в далеч по-добро състояние от останалата икономика.

През последните години "икономистите" от този бранш се прехвърляха все по-масово в гражданския сектор и днес контролират кубинския туризъм, основен източник на валута за страната.

Така през управлението на Раул Кастро РВС станаха и ключов инструмент, с чиято помощ бавно се възстановява икономиката на острова; освен туризма войската държи производството на захар, комуникациите, риболова и транспорта.

Създадени от "брадатковците" на Фидел Кастро, РВС междувременно се превърнаха в армия "от съветски тип", организирана от политкомисари.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?