Кубински художник дисидент бе освободен от затвора

Данило Малдонадо след освобождаването си (в дясно)

Кубински художник дисидент бе освободен от затвора, където бе хвърлен на 26 ноември - деня, когато почина Фидел Кастро - заради графити по стени с послания по повод смъртта на историческия лидер на Кубинската революция, предаде Франс прес, като се позова на вестник "14 и Медио".

"Върнаха ми документите за самоличност и ми казаха, че няма никакъв проблем да пътувам в чужбина", заявил Данило Малдонадо, известен като Ел Сексто (Шестият), пред опозиционното издание, няколко часа след като бил освободен през уикенда.

32-годишният художник казал, че е в добро здраве, и благодарил на всички, които са изразили солидарност с него. Той обявил плановете си да се опита да замине в скоро време за чужбина.

Ел Сексто получи през 2015 г. международната награда за креативно дисидентство "Вацлав Хавел", припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че в Куба дисидентството е забранено и няма достъп до официалните медии. Противниците на комунистическия режим са определяни от властите като наемници, манипулирани от чужди интереси.

От втората половина на 90-те години на миналия век дисиденти рядко получават тежки присъди в Куба. Вместо това властите предпочитат задържанията за по-малко от 48 часа за престъпления от рода на нарушаване на обществения ред.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?