Кубинските депутати одобриха проект за нова конституция

Мигел Диас-Канел

Парламентът на Куба одобри проект за нова конституция, предаде Ройтерс. Проектът беше приет единодушно от депутатите. Новата конституция се стреми да запази еднопартийната социалистическа система, но да въведе голяма реорганизация в управлението и да подготви почвата за признаване на частните предприятия и правата на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните.


Правителството също така иска да направи промени в своята планова икономика от съветски тип, за да създаде "процъфтяващ и устойчив" социализъм.


От 13 август до 15 ноември проектоконституцията ще бъде подложена на обществено обсъждане, в което според властите ще участват милиони кубинци. След това тя ще бъде върната за доработване в парламента, а после гражданите ще трябва да се произнесат по нея на референдум, който се очаква да бъде произведен до края на годината.


"По време на общественото обсъждане всеки кубинец ще може свободно да изрази своето мнение, което ще съдейства за доработване на текста на конституцията така, че да отразява настоящето и бъдещето на нашата страна", заяви президентът Мигел Диас-Канел пред парламента.


Той каза, че кубинската икономика е отбелязала по-малък от очаквания растеж през първата половина на 2018 г., а продължаващата криза на ликвидността ще наложи ново затягане на коланите.


По думите му икономиката е нараснала с 1,1 процент през първата половина на годината, в сравнение с 2 процента прогноза на правителството за 2018 г. и 1,6 процент растеж миналата година.


Диас-Канел призова за по-усърдна работа, за да се подобри икономиката и "постепенно да се възстанови финансовата надеждност на страната".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?