Кубрат Пулев си върна правото да се боксира в САЩ

Благодарен е за случилото се, чувствал се по-ъпгрейднат и гладен и жаден за битки

Кубрат Пулев, архивна снимка БГНЕС

 Българският боксьор тежка категория Кубрат Пулев възстанови лиценза си да се боксира в САЩ, след като в спортната комисия на щата Калифорния единодушно реши да му върне правото с 6:0 гласа на заседание в Сан Диего, приключило в понеделник вечерта.

Това бе определено от щаба на Пулев като "победа с технически нокаут за по-малко от 20 минути". Толкова е продължило заседанието, на което боксьорът говори без преводач.

Лицензът на Пулев бе отнет в средата на май за шест месеца, заради оплакването на спортната репортерка Дженифър Равало (известна като Джени Суши) за сексуален тормоз, след като българинът я целуна след нейно интервю по повод победата му над румънеца Богдан Дину. Пулев бе глобен и с 2500 долара и бе принуден да премине обучителен курс във връзка със сексуалните посегателства.

Пред комисията боксьорът обясни какви поуки си е взел от случилото се с репортерката и че е готов да се включва в кампании срещу сексуалното насилие. След това членовете решиха да му възстановят правата и да не наказват промотъра на Пулев - Боб Аръм, както искаха Равало и адвокатката ѝ Глория Олред, заради изказвания на Аръм в защита на боксьора и срещу репортерката.

Пулев вече ще е пример за поведение

"По-важната част е, че Кубрат Пулев иска да направи повече в бъдеще. Целият свят има мнение за ситуацията и искаме да образоваме и да покажем с пример как трябва да се държат спортистите. Това беше добре научен урок и сега искаме да помогнем на другите да не правят грешка като тази", каза пред ESPN Ивайло Гоцев, мениджърът на Пулев, след решението на спортната комисия.

"Победихме, защото това сме ние. Защото сме силни и защото със сърце и с душа правим нещата! И с много любов!", коментира щастливата за него развръзка Пулев пред бТВ във вторник.

"Курсовете ме обогатиха допълнително. Благодарен съм на всичко това, което се случи. Чувствам се много по-ъпгрейднат", каза той по-късно пред Нова телевизия.

Кобрата: За хейтърите - похвалиха ме за английския

"Похвалиха ме и за добър английски, което не ме възгордява, защото не смятам, че ми е чак толкова добър. Въпреки всичко - за хейтърите в България, щом в Kалифорния ми одобряват английския, смятам, че всичко е супер", каза Кобрата.

"Колкото повече започва да се дъвче подобно нещо и те се опитват да направят, защото атакуваха и Боб Аръм, който няма толкова голямо отношение със случая, вече става смешно. Човек трябва да загуби с достойнство", допълни той. Българинът каза, че таи лоши чувства към Равало и адвокатката ѝ Глория Олред.

"Нямам какво толкова да си казвам с нея, нямам нищо лично нито към нея (Олред), нито към Джени Суши. Така че не ги мразя, даже напротив. Веднъж вече им казах, че ги обичам като дами и моите уважения към тях. Естествено, те се бориха, каквото можаха направиха момичетата, но смятам, че истината възтържествува", заяви Кубрат Пулев.

Джени Суши: Това е промяната, от която се нуждаем

"Радвам се, че това остава зад гърба ми. Единственото позитивно нещо от цялата ситуация е, че след като говорих пред Спортната комисия на Калифорния вече има политика за превенция на сексуалното посегателство за лицензите", коментира развоя на събитията Джени Суши в Инстаграм.

"Това поведение се случва от десетилетия и има мъже, на които им се разминава, защото жените си мислят, че никой не ги чува и няма кой да ги подкрепи. Наказанието на Пулев е за всички жени, които няма къде да се оплачат. Това е промяната, от която имаме нужда", написа още тя.

Братът на Кубрат Пулев - Тервел, смята, че скандалът с целувката дори е допринесъл за популярността на Кобрата в САЩ. "Вместо да ми избодат очите, те изписаха веждите ми", казал Кубрат на брат си след заседанието, разказа Тервел пред бТВ.

"Преди да се яви на комисията беше много позитивен и спокоен. Той се извини многократно чрез медиите на Джени Суши и се разкая за целувката, но няма връщане назад. Няма да си направи харакири. Брат ми си изтърпя наказанието", каза Тервел Пулев и допълни, че "винаги гледам да се уча от него, дори от грешките му".

Боксьорът чака мач за световна титла срещу Руис

Кубрат Пулев каза още пред българските телевизии, че очаква следващия му мач да бъде за световната титла. "Оттук насетне съм готов и съм много жаден и гладен за битки. Отпочинал съм достатъчно, в подготовка съм вече и очакваме мач за световна титла на IBF федерацията, за да мога да постигна своята мечта, Независимо къде, независимо кога, аз съм готов и съм в очакване на подобна битка, независимо срещу кого", каза Кобрата.

"Аз съм официален претендент вече една година. Има си правила, които трябва да осъществим по техен начин. Когато се подготвя стабилно и качествено, мисля, че октомври или ноември, смятам, че можем да направим един мач. Искрено се надявам този мач да бъде в България и ще се опитам да бъде. Това ще е нещо, което българите заслужават. Нещо, което не е правено до момента и ще ме изпълни с гордост", заяви Кубрат Пулев.

Той смята, че е готов за мач с новия световен шампион в тежка категория на IBF, WBA, WBO и IBO Анди Руис и такава е целта му за следващ мач.

"Защото винаги ме питат кога ще се изправя срещу Джошуа, не един път казах, че не е задължително да е срещу него, защото той първо би трябвало да победи и след това да говорим за мач с него. Той, естествено, загуби и така че не трябва да слага яденето преди тигана. Никога не трябва да си прави планове, преди да е победил", коментира още Кубрет Пулев.

"Не знам кога се връщам в България, ще тренирам в Лас Вегас и може по-нататък да се прибера в родината. За мен най-важно е да се подготвя и да бъда концентриран и да успея да се подготвя добре, за да изляза готов и сериозен във всеки един мач, независимо дали ще е за световна титла, дали ще е просто за достигане до мач за нея", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?