Кучета ще бъдат обучени да търсят нефтени разливи под снега в Арктика

Кучета ще бъдат обучени да търсят нефтени разливи под снега в Арктика

Дакел и две бордър колита ще бъдат обучени да търсят нефтени разливи под снега и реда в Арктика, пише "Гардиън". Тренирането на кучетата ще бъде платено от компанията "Роял Дъч Шел", която се надява да започне да сондира за петрол по северозападното крайбрежие на Аляска през юни тази година. В проекта участват и други нефтени компании, а с обучението вече се занимава норвежката изследователска организация Синтеф (Sintef).

Според представителите на организацията кучетата могат да усетят нефта от 5 км разстояние при попътен вятър, освен това не се страхуват от полярните хищници и издържат на ниски температури. Наистина правим обучения на кучета да търсят нефт в ледовете, но въпросът да се използват животните за работа в Арктика не стои сериозно, каза прессекретарят на "Шел" Къртис Смит.

От "Грийнпийс" определят идеята да се използват толкова малки кучета като дакелите за търсене на нефтен разлив в арктическите ледове посред зима като абсурдна, независимо че имат изключително обоняние.

Според други експерти подобно обучение е срамно за индустрията и е пример за все още липсващите подходящи технологии за сондажи в Арктика.

Вместо да използва кучета за надушване на петролни разливи, индустрията трябва да инвестира в разработването на технологии за проследяване на подобни изтичания на суровина още преди да бъде позволено сондирането в леда, посочват еколози.

В средата на февруари 2012 г. САЩ одобриха план на "Шел" за ликвидация на възможни разливи на нефт в Арктика като част от исканото от компанията разрешително да за търсене на нефт в Аляска. Според властите планът на "Шел" отговаря на всички изисквания за преодоляване на подобни инциденти, въведени от американските власти след огромния разлив на нефт в Мексиканския залив през 2010 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?