Кучета убиха дете в разградско село

Шестгодишно момиченце почина в понеделник в разградското село Сушево, след като бе нападнато от четири кучета, от които само едно е безпризорно, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал около 9 часа, когато малката Кристияна Маринова от близкото село Топчии, гостуваща на леля си и баба си, отивала до бакалията. Детето било нападнато от четириногите, които разкъсали тялото и гърлото му. Намесилите се хора разгонили кучетата и повикали бърза помощ, но нахапаното момиче починало на път за болницата.

На пресконференция директорът на ОД на МВР Ивайло Йовчев заяви, че предстои да се уточни чии са агресивните кучета. По първоначални данни три от животните са собственост на 49-годишна бивша учителка от селото, а четвъртото куче най-вероятно е безстопанствено и в момента се издирва.

Собственичката имала в дома си общо 14 кучета, като 5 от тях са големи и 9 са на 2-3 месеца, посочи Йовчев. Според очевидци животните свободно излизали от къщата на притежателката им Елена Банкова и преди фаталната случа последвали автомобила ѝ лаейки.

Самата Банкова твърди пред Дарик радио, че кучетата ѝ не напускат двора и че нищо не е видяла. Тя предположи, че женската ѝ, която била разгонена, е излязла от къщата и предизвикала агресията на останалите мъжки. “Тук има един селски безпризорен пес, който е много агресивен. Предполагам, че той го е направил, но и моите кучета са били тук някъде. Не съм видяла нищо. Много съжалявам за случая, много нелепа смърт", каза Банкова.

Преди да разкъсат Кристияна, кучетата на Банкова са нападали животни в селото, а преди време родители се оплакали, че детето им било изплашено от тяхната агресивност. Тогава властите предложили на Банкова да преместят кучетата ѝ в общински приют, но тя отказала и подписала предупредителен протокол, с който гарантирала за сигурността на поведението им.

Сега всички нейни кучета ще бъдат настанени в приют в Исперих, а вероятно по-късно и ще бъдат умъртвени.

Окръжният прокурор Огнян Дамянов допълни, че е образувано досъдебното производство срещу неизвестен извършител, тъй като се изясняват обстоятелствата около инцидента. Обвинението по чл.122 от НК за убийство по непредпазливост предвижда лишаване от свобода до три години

Досега са извършени оглед и разпит на очевидци. След намирането на всички кучета може да се наложи извършването на разпознаването от очевидците дали тези животни и точно кои от тях са нападнали детето.

Ще се проверява дали длъжностни лица не са изпълнили свои задължения според нормативни актове във връзка с тези животни, заради предишни сигнали за агресията им, допълни Дамянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България