Кучета убили друго в затворената от години къпалня "Мария Луиза"

Инцидентът отново повдига въпроса за бъдещето на басейна в Борисовата градина

Кучета убили друго в затворената от години къпалня "Мария Луиза"

Две женски кучета от породата кане корсо са убили домашно куче на територията на затворената от години къпалня "Мария Луиза" в центъра на София. За случая разказа във фейсбук стопанинът на убитото куче - издателя на в. "Капитал" Иво Прокопиев.

Инцидентът е станал в неделя, когато бордър колито на Прокопиев - Руби, се промъкнало през оградата на къпалнята, защото видяла две кучета вътре. "Десет секунди по-късно беше мъртва. Двете женски кучета от породата кане корсо не ѝ дадоха никакъв шанс. Професионални убийци", написа Прокопиев във фейсбук профила си.

Според него преди няколко месеца на същото място е убито и друго куче - сетер, а за това имало документи. Твърди се и за още няколко. На прозореца на сградата на къпалнята пък висял протокол от проверка на Столичния инспекторат, че охранителните кучета на обекта не проявяват агресия.

Миналото лято кучета от същата порода убиха човек в село Владо Тричков.

Прокопиев цитира и размяна на реплики с охраната на къпалнята: "А, ако през оградата беше влязло дете?" - попитахме. "Майка му да си го пази. Това е частен имот" - ни каза охраната."

"Пазете си кучетата и децата. И себе си пазете. Двата звяра са обучени убийци и са по 45-50 кг. Оградата е изгнила и с много дупки. Най-добре избягвайте района", допълва в поста си издателят.

Полицията проверява

От общината обясниха, че по случая с убитото куче се извършва проверка от Първо районно управление на МВР. "В рамките на утрешния ден събраните факти ще бъдат докладвани на прокуратурата за предприемане на последващи действия. Екип на "Екоравновесие" има готовност да съдейства на органите на МВР", допълниха от пресцентъра на общината.

От там обявиха още, че през юни 2019 г. в къпалнята е направена проверка от Столичен инспекторат заради друг инцидент с починало на територията ѝ домашно куче. Тогава се установило, че двете женски кане корсо имат паспорти и по време на проверката не са проявили агресия. Направен е и оглед на оградата на затворената къпалня. Според инспекторите по нея нямало видими отвори, през които двете кучета да могат да минат.

Общината има дял в басейна, но не и контрол

Затворената от години къпалня е собственост на дружество, в което дял имат общинската фирма "Софийски имоти" и частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. На практика общината не контролира съвместната фирма, няма и представител в борда ѝ. От години къпалнята в Борисовата градина стои затворена, а частният собственик периодично обявява, че има намерение да я възстанови. В последния проект за това се предвижда и надстрояване на съществуващите сгради, което общината смята за неприемливо, тъй като може да маскира издигането на хотел в парка.

Въпросът уж трябваше да се реши поне частично с приемането на подробен устройствен план на Борисовата градина, какъвто към момента липсва. Според проекта, обсъждан миналата година, къпалнята трябваше да запази функциите си, а строителството на нови сгради е забранено. Документът обаче беше върнат за преработка след множество забележки и сблъсък на интереси между различните собственици на имоти в Борисовата градина. От лятото на миналата година обаче темата замря.

Може ли собствеността отново да е публична

Инцидентът с кучето Руби може отново да повдигне въпроса за връщането на къпалнята "Мария Луиза" на общината. Мнение в тази посока изрази председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) във фейсбук. Той определи случилото се с кучето като "престъпление" и призова полицията и компетентните органи да си свършат работата и "виновните, които, разбира се, не са кучетата кане корсо, да понесат своята отговорност".

Той за пореден път обяви, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да има "такъв огромен пустеещ обект". "Още повече, че тук става дума за обществен басейн и спортни съоръжения с над 80-годишна история. Това също е престъпление и то срещу всички нас - гражданите на София", смята Герджиков.

"След като толкова много години (от 2006-та) мажоритарният собственик не намери икономическа логика да възстанови къпалнята, след като очевидно държи на желанието си да инвестира, само ако му бъде позволено допълнително застрояване (нещо, което Столична община неколкократно отхвърли като възможност), мисля, че е време Столичният общински съвет като принципал на миноритарния собственик ("Софийски имоти") да възложи на своето търговско дружество да преговаря за изкупуване на мажоритарния дял на справедлива пазарна цена, която отразява реалните функции на имота", допълни Герджиков.

Според него, ако преговорите за изкупуването на дела на частния собственик се провалят, трябва да се мисли за "възмездно отчуждаване". "Законът предвижда такава възможност при доказване на обществена полза. Според мен обществената полза от функционирането на къпалнята по предназначение е очевидна за всеки, включително и за българския съд", коментира председателят на общинския съвет.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България