Кучето на Буш-старши отдава почит пред ковчега му

Кучето на Буш-старши отдава почит пред ковчега му

Златистият лабрадор Съли, който беше куче придружител на бившия американски президент Джордж Буш - старши, е заснет пред ковчега му в трогателна поза на последна почит. Буш -старши почина в петък на 94-годишна възраст. Кучето Съли, което му служи неотклонно до последния му дъх, ще лети заедно с ковчега на бившия президент до Вашингтон, където ще бъде погребението, съобщиха близки на починалия, цитирани от американски медии.

Джим Макграт, говорителят на Буш, публикува в Инстаграм снимка на Съли пред покрития с националното знаме на САЩ ковчег на Буш с текст: "Мисията изпълнена".

Съли е кръстен на легендарния пилот Челси Б ("Съли") Съленбъргър III , приземил пътнически лайнер в река Хъдсън и спасил всички 155 пътници и екипаж на борда от сигурна смърт.

Потребителите на социалните медии благодарят на Съли за вярната му служба и коментират колко верни са кучетата на стопаните си.

Двегодишният лабрадор е дошъл в семейството това лято, след смъртта на Барбара Буш и е станал куче придружител на Буш- старши, който в последните години от живота си се придвижва в инвалидна количка.

Съли е отлично обучен от America's VetDogs – благотворителна организация, която предоставя услуги на ветерани, действащи военнослужещи и хора с увреждания.

Лабрадорът може да изпълнява редица команди, включително да отваря врати и да подава предмети – звънящ телефон например.

"Както каза един човек, той (Съли) може да прави почти всичко, освен да ви направи мартини, но не се тревожете, той може да накара някого да ви направи мартини", написа през юни Макграт.

Оттук нататък Съли ще продължи "работа" в помощ на ранени войници.

Съли има собствен акаунт в Инстаграм @sullyhwbush, където например е заснет да помага при гласуване, когато Буш-старши гласува по време на междинните избори миналия месец.

Джордж Буш-старши ще бъде погребан на 6 декември не територията на президентската библиотека, носеща неговото име, в Тексаския аграрен и машиностроителен университет (Texas A&M University) в градчето Колидж Стейшън.

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че президентският самолет ще излети за Хюстън след завръщането му от Аржентина, за да транспортира тленните останки на Буш-старши до Вашингтон. В сряда, след поклонението на Капитолия, "Еър форс 1" ще ги върне в Хюстън. Белият дом вече обяви, че 5 декември ще бъде ден на национален траур.

На 6 декември в епископалната черква "Сейнт Мартин" в Хюстън ще бъде отслужена литургия, след което ковчегът ще бъде превозен с влак до Колидж Стейшън. Буш-баща ще бъде погребан на закрита церемония в тесен семеен кръг до покойната си съпруга Барбара и дъщеря им Робин, починала на тригодишна възраст през 1953 .

Споделяне

Още от Общество