Кучма разпореди да започне подготовка за изтеглянето на украинските войници от Ирак

Оттеглящият се от поста си президент на Украйна Леонид Кучма разпореди в понеделник да започне подготовка за изтеглянето на украинския военен контингент от Ирак през първата половина на тази година, предадоха осведомителните агенции.

Това става ден след като осем украински военнослужещи в Ирак загинаха при обезвреждането на бомба, с което общият брой на украинските жертви достигна 17 души.

На среща с Кучма министрите на отбраната Олександър Кузмук и на външните работи Костянтин Гришченко са получили неотложна задача от президента да подготвят плана за изтеглянето от Ирак. Това съобщи самият Кузмук пред репортери след срещата, предаде Интерфакс-Украйна.

По думите на Кузмук изтеглянето ще стане съгласно указ на Кучма от 28 септември за постепенното съкращаване на украинските бойни части в Ирак, наброяващи близо 1600 човека.

Ройтерс отбелязва, че двамата главни съперници в президентските избори Виктор Юшченко и Виктор Янукович включиха в предизборните си кампании обещанието, че ще изтеглят украинския контингент от Ирак.

Споделяне

Още от Свят