"Кугър" евакуира пропаднали в пропаст в Средна гора, един човек е починал

Автомобил с трима мъже се е преобърнал в пропаст в Средна гора и поради стръмния терен се е наложило да бъдат спасявани с военен хеликоптер "Кугър", но при евакуацията един от тях е починал. Това става ясно от две последователни съобщения, разпространени в неделя от пресцентъра на Министерството на отбраната и на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Инцидентът е станал в събота. Трима мъже от село Климент са били на планинско изкачване с автомобил. Поради стръмния терен 32- годишният шофьор изгубил контрол, колата се преобърнала няколко пъти и паднала в пропаст. За произшествието е било съобщено около 14.20 часа на тел. 112, съобщиха от ОД на МВР в Пловдив.

С помощта на високопроходим автомобил на пожарната в Карлово на мястото е бил качен лекарски екип, който оказал първа помощ на пострадалите. След това мъжете са били откарани с военен вертолет "Кугър" в УМБАЛ "Св. Георги " - Пловдив, но по време на транспортирането единият от пътниците- 38- годишен мъж, е починал. Служители от РУП - Хисаря продължават работата по изясняване на причините за случилото се.

Шофьорът на автомобила е с открита фрактура на ръката, а оцелелият пътник има контузия на главата, съобщиха от университетска болница в Пловдив. И двамата са без опасност за живота.

От Министерството на отбраната съобщиха, че "в изпълнение на третата мисия на въоръжените сили - в помощ на населението, екипажът, с командир майор Крум Семов, е излетял от авиобаза Крумово в 16.10 ч. в събота, за да извърши медицинска евакуация на трима граждани, пострадали при пътно-транспортно произшествие".

"Инцидентът е станал с джип, който се е преобърнал и е пропаднал в пропаст. Екипажът на вертолета, който носи дежурство по аварийно-спасително осигуряване, е вдигнат веднага след постъпването на сигнала в Националния военен център. Освен военнослужещите от екипажа - втори пилот полковник Белкинов и спасители - подполковник Андреев и старши сержант Филипов, на борда на вертолета е имало и медицински екип от спешна помощ на УМБАЛ "Св. Георги Победоносец" - Пловдив, представители на Планинската спасителна служба и на Пожарна безопасност и защита на населението".


Уточнява се, че мястото на злополуката е в труднодостъпна местност, което е наложило вертолетът да кацне на планински склон на височина 1100 м. МО отбелязват, че тримата пострадали са били в тежко състояние и че около 18 ч. са настанени в пловдивската болница, но е и че единият е починал.

Споделяне

Още от България