Кухи фирми въртят милиони от Първа инвестиционна банка

Дружество, получило кредит от банката, захранва офшорка, свръзана със собствениците й

Първа инвестиционна банка получи държавна помощ след масово теглене на средства на вложители през лятото на миналата година.

Фирма, за която няма данни да има реална дейност, получава кредит от Първа инвестиционна банка (ПИБ), който банката никога няма да си върне. Междувременно същото дружество редовно превежда големи суми на друго - също с неясна дейност. То пък почти веднага изпраща траншовете на офшорна компания, свързана със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

За схемата с кредитиране на фирми-бушони със заеми с нищожно обезпечение и занижени изисквания за отпускане, прилагана и във фалиралата Корпоративна търговска банка, разказва сайтът "Бивол". Според публикацията в изданието през различните звена във веригата са минавали милиони евро, излезли от първоначално от ПИБ.

Миналата седмица кредитната агенция "Фич" понижи рейтинга на банката с три позиции. Сред основанията за това бяха концентрацията на кредити, прекалено големите експозиции и влошените активи на банката, която получи държавна подкрепа след масово теглене на средства през лятото на миналата година.

Кредит и фалит

Първото дружество по веригата за изтичане на пари от банката към офшорни компании е "Вейлмес" ООД. Дружеството е в производство по несъстоятелност от 2013 г. Мотивът да поиска да бъде обявено във фалит е невъзможността да плаща задълженията си към ПИБ.

Според документите в търговския регистър дружеството с основен предмет на дейност търговия с месо и месни продукти има кредит от банката за 2 млн. евро от 2008 г., който не може да обслужва. По договора за него през 2012 г. е сключено допълнително споразумение, с което компанията се задължава да плати на банката над 9 млн. евро, но година по-късно заемът е необслужван и просрочен.

"Вейлмес" е създадена през 2006 г. и никога не е публикувала финансовите си отчети, както изисква законът. През годините компанията е сменила на няколко пъти собственика си като в момента се води на Анатоли Любенов Флоров. Според публикацията на "Бивол" дружеството няма производствени мощности. Задълженията му към ПИБ са обезпечени с няколко имота, които банката взема срещу неплатените заеми заедно с ниви в костинбродско и ихтиманско - единственото имущество на дружеството.
Въпреки че не е ясно какъв е оборотът на "Вейлмес" според публикацията в "Бивол" само за 2011 г. от еврова сметка на дружеството в ПИБ са преведени общо 1 416 820 евро към сметка на фирмата "Брнадъл сент 2000". Не е ясно какво е основанието за трансакцията и какъв е произходът на парите, след като единствените известни постъпления на "Вейлмес" са средствата от кредитите, получени от ПИБ.

Второто звено

Дружеството "Брандъл сент 2000" се явява второто звено в потока на парите от банката към офшорната компания, свързана с нейните собственици. Дружеството е регистрирано в Елин Пелин на свой ред е създадена на 20 февруари 2006 г. и е регистрирана в Елин Пелин от Павлина Бочева, която се води собственик и управител и до момента. Също като "Вейлмес" и тя не е подала нито един годишен отчет. Данните на "Бивол" са, че в края на ноември 2011 г. евровата сметка на "Брандъл сент 2000" показва постъпления от 4 411 868 млн евро и дебит от 4 411 023 млн. евро.

Освен преводи от "Вейлмес" дружеството получава и суми кеш, внасяни на гише в ПИБ от Димитър Симеонов Георгиев. "Той е роден през 1972 г., няма никакви фирмени участия и притежава само няколко ниви в Северозапада. Но редовно носи в банката по 50 – 100 000 евро в брой за "захранване на сметка" на "Брандъл", пише "Бивол". Не е ясно какво е основанието за превода на сумите, както и произходът им.

Крайна дестинация

Постъпилите по сметките на "Брандъл" средства от "Вейлмес" и Димитър Георгиев не се задържат дълго у получателя. Почти веднага те заминават към сметки в чужбина, като според "Бивол" трансакциите надвишават лимитите за наблюдение от страна на финансовото разузнаване – 100 000, 200 000, 500 000 евро. Получател на средствата е регистрираната на Британските Вирджински Острови "Санта Фе Трейдинг". През 2011 г. към нея са преведени 1 450 000 евро. Трансакциите продължават и през 2012 г. Формалното основание за тях е договор за внос на 600 тона замразено телешко месо без кост, който приключва на 31 декември 2011 г.

Странното е, че купувачът "Брандъл" няма регистрация по Закона за ДДС, а Националната агенция за приходите не отговаря на въпросите на сайта за това как при това положение успява да търгува с такива големи количества. От Българската агенция по безопасност на храните обаче отговарят на запитване на "Бивол", че "Брандъл" не е регистриран търговец и никога не е търгувал с месо. Според данните на агенцията през границите на България никога не са минавали пратки от внос на месо за това дружество. Същото важи и за редовния донор на "Брандъл" "Вейлмес", с която дружеството също има договор за доставка на месо.

Според "Бивол" през 2011 г. и 2012 г. "Санта Фе Трейдинг" е получила от елинпелинското дружество "Брандъл" 2.44 млн. евро.

Получателят

Получателят на парите, вероятно тръгнали от ПИБ - "Санта Фе Трейдинг", се появи в разследване на "Бивол" за свързано кредитиране в банката. Дружеството излезе като един от собствениците на "Винпром Елхово", която е получила кредит от 5.7 млн. лв. от ПИБ. Собственик на "Санта Фе Трейдинг" е Евдокия Макламузи. Тя е съсобственик в един куп други фирми заедно с Георгиус Георгиу. Георгиу притежава или управлява компании, които са пряко или непряко свързани със собствениците на ПИБ Минев и Мутафчиев. Една от тях е офшорката Legnano Enterprises, собственост на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Според "Бивол" фирмата има специален статут за ПИБ. За това говорел фактът, че на 14 декември 2007 г. изпълнителният директор на кипърския клон на банката Еню Неделев изпраща факс до Ивайло Мутафчиев, за да го информира, че е открита сметка на "Санта Фе Трейдинг".

Директна връзка

"Санта Фе Трейдинг" не е единствената фирма получавала пари от "Брандъл". През 2011 г. дружеството е превело 250 000 евро на компанията "Балкан Холидейс Лтд", регистрирана във Великобритания. Парите са преведени на 4 транша на 15 и 16 февруари. В същите дни Димитър Георгиев внася такава сума по сметката на "Брандъл". В основанието за превода е посочено "консултации и покупки на стоки по договор 013/2010".

"Балкан Холидейс Лтд" е част от туроператора "Балкан холидейс". Собствеността на британското дружество е офшорна, но управител е Радка Минева, съпруга на Цеко Минев. Търговски директор пък е братът на Ивайло Мутафчиев – Георги Мутафчиев.

За подобни случаи за отпускане на огромни кредити от ПИБ без реално обезпечение, светкавично и в нарушение на закона писа в началото на миналата година и Mediapool. Тогава случаите бяха стигнали до прокуратурата. Ставаше въпрос за заеми за общо над 46 млн. евро, дадени на две дружества с класически профил на фантоми - "Зитера" и "Ви Ем Корпорейшън" през 2012 г.

Кредитите бяха дадени много бързо, а за признаване на обезпеченията по единия от тях бяха представени фалшиви документи. Освен това банката не беше уведомила Българската народна банка, че отпуска заем в такъв голям размер, както изисква законът. Според разследването на прокуратурата оценката на риска на клиентите също е направена не по правилата. Поръчителят и по двата заема е един и същ - Иван Георгиев Танев, син на бившия земеделски министър в правителството на Любен Беров – Георги Танев.

Иван Танев, известен с прякора си Универсалния, е разследван като лидер на престъпна банда за източване на ДДС от края на 2012 г., когато след показна акция, кръстена "Универсалните", МВР обяви, че е разбило престъпна група, ощетила бюджета с най-малко 16 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?