Куйович излъгал, че е давал пари на едри МВР- началници

Осъденият на 16 години затвор Будимир Куйович е излъгал, че е плащал на висши полицаи, за да си върти търговията с наркотици. До такова заключение е стигнала парламентарната комисия за контрол на ДАНС, която в четвъртък изслуша бившия председател на спецагенцията Петко Сертов. Той трябва да обясни защо Куйович е изкарван от затвора и воден на разпит в ДАНС.

Поредната история около наркотрафиканта тръгна преди няколко месеца, когато той обяви пред Върховния касационен съд, че проблемите ми в България са започнали, след като е спрял да плаща на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров и на самия министър Румен Петков.

Румен Петков настоя за незабавна проверка от страна на прокуратурата и заподозря, че "върху Куйович е работено, за да твърди точно определени неща". Освен това Румен Петков зададе и няколко риторични въпроса започващи с "вярно ли е".

Сред тях бяха питанията вярно ли е, че с Будимир Куйович са водени разузнавателни беседи след арестуването му, има ли документи за това в МВР и ДАНС и какви са те и вярно ли е, че по разпореждане на висш ръководител на ДАНС Будимир Куйович е воден неколкократно в агенцията преди делото във ВКС.

Валентин Петров на свой ред също поиска проверка за думите на Куйович и настоя да бъде изслушан от комисията за контрол на ДАНС и от вътрешната комисия.

Разпитът на Куйович в ДАНС е проведен по всички правила, заяви след заседанието в четвъртък ротационният шеф на комисията Иван Костов.

Куйович е изведен от затвора и е заведен в ДАНС с прокурорско разпореждане. В този смисъл ДАНС е изпълнила разпореждане на прокуратурата. Разпитът е проведен по всички правила, направен е пълен протокол и е установено, че Куйович е излъгал, че има да даде някаква важна информация, обясни Костов.

Добави, че черногорецът е подвел прокуратурата и ДАНС в опит да постигне някакво разбирателство с обвинителите за облекчаване на собственото си положение.

Измамил е, че е разполагал с информация, след това се е опитал да изфабрикува тази информация, не е успял, каза Костов и добави, че не смята да необходимо "повече да се занимаваме с този случай".

На заседанието е обсъждан и докладът на ДАНС за 2009  г.. Становището на комисията по доклада на този етап е критично, посочи Костов. От комисията отправят забележки относно данните в доклада за рисковете и действията на ДАНС по отношение възпирането и противодействието на опасностите за националната сигурност.

Според комисията има събития, които не са включени изобщо в доклада. ДАНС се превърна в един момент едва ли не сама в риск за националната сигурност, това трябваше според нас да бъде записано в доклада, коментира Костов. Той добави, че има много въпроси, на които в доклада няма отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България