Вежди Рашидов сдава властта на приемника си Владимир Пенев:

"Културата остава след кюфтетата, преди избори политиците се сещат за нея"

Вежди Рашидов и Владимир Пенев, Сн: БГНЕС

"Културата остава все някъде назад след кюфтетата. А преди избори всички политици се сещат да се снимат с хора на изкуството". С тези ободрителни философски слова бившият министър на културата и скулптор по професия Вежди Рашидов предаде поста на своя приемник от служебния кабинет и актьор по занятие Владимир Пенев.

След разсъжденията за разположението на културата спрямо кулинарията скулпторът обясни, че е направил отчета си в един ресторант пред гилдията на писателите, поетите, артистите, защото през тези 4 години бил работил за тях. Рашидов отбеляза, че не е направил това пред медиите, тъй като заради тях изчезвал смисълът.

"В медиите се появява това, което може да забавлява улицата, но в Министерството на културата са парите, съдбата, бъдещето на хиляди български творци и отговорността е безкрайно голяма”, каза Рашидов.

"В това трудно време не съм ги предал (творците – бел. ред.). Никога не съм изменил на занаята творец. За нас е важно да сме добри професионалисти”, заяви още Вежди Рашидов. Той опреди екипа на Министерството на културата като истински професионалисти, с които винаги е работил добре.

"С ръка на сърцето заявявам и вярвам, че оставям Министерството на културата в едно добро състояние, като успяхме да върнем интереса към българското кино вместо към чалгата”, подчерта Рашидов.

Той пожела на Владимир Пенев, който "от днес може да се нарече министър на културата", да има достатъчно сили и воля, за да работи в името на българската култура.

Рашидов се похвали с културните обекти, които предстои да бъдат открити и от думите му се разбра, че се надява да бъде канен на прерязването на лентите.

Бившият министър обясни, че има два подаръка за наследника си – "един атлас, защото обича да пътува, и едно хубаво нещо". По-късно се оказа, че "хубавото нещо" е вратовръзка. "Сега аз ще махна моята връзка, защото като творец обичам да ходя по-свободно, а Владо в бъдещите два месеца трябва да ходи с такава", каза Рашидов.

Самият нов министър на културата Владимир Пенев разказа пред медиите, че в началото е отказал предложението на президента Плевнелиев да влезе в служебния кабинет. После си дал сметка, че често обяснявал как думите "морал, чест и достойнство" са загубили своя смисъл.

"Това е моето лично предизвикателство, което поех в много неудобен за мен момент заради многото репетиции", обясни Пенев и допълни, че като за първи ден е все още "стреснат, трогнат и очарован".

В края на символичната церемония Рашидов свали вратовръзката си, както обеща по-рано, и обяви пред медиите, че ще си почине седмица и после ще помага на Бойко Борисов, каквато мъжка дума му бил дал.

По неофициална информация от ГЕРБ непартийният Рашидов ще бъде водач на листа в етнически смесен район.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?