Културна полиция ще доказва, че в ресорното министерство не само се разнасят папки

Петър Стоянович показва огърлица иззета от иманяри. Сн. БГНЕС

Създаването на културна полиция, която да покаже, че в Министерството на културата не просто се разнасят "едни папки", обяви във вторник министърът на културата Петър Стоянович.

Една от основните задачи на Министерството на културата е опазване на културното наследство, заяви той. "Следващата основна стъпка, която смятаме да направим - едно усилие, което вече е в ход, е България най-накрая да се сдобие с т.нар. културна полиция или полиция по въпросите на културата, да не би грешно да бъда разбран", обясни Стоянович по време на пресконференция, на която бяха представени най-новите резултати от съвместната работа на Министерството на културата и МВР.

С помощта на ДАНС и прокуратурата ценна римска златна огърлица от III век, както и ръкопис на български книжовник от XIX век бяха иззети от иманяри и върнати в притежание на Министерството на културата. Според Стоянович това нагледно обяснява защо, когато се разпределяли ресорите в правителството, Министерство на културата попадна в ресора на министър Цветлин Йовчев и МВР.

Стоянович каза, че съществува междуведомствена работна група между Министерството на културата, на Министерството на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата, която в най-скоро време ще покаже най-правилния начин, по който това звено, условно наречено "културна полиция", да бъде създадено и да бъде изпълнено със съдържание. "Основната държава, от която черпим този опит, и е напълно съизмерима по културно наследство с България, е Италия", допълни той.

"От днес нататък вие и цялата нация ще бъдете по-наясно, че в Министерство на културата не се разнасят някакви папки, а има доказателства за това, че нашата работа дава плодове", заяви министърът.

Представените ценности, които са били върнати обратно, представляват дамскин от XIX век, написан и изографисан от Тодор Пирински. "Огърлицата представлява римско злато от III век. Изработена е в школата на източните римски провинции, към които тогава са попадали и нашите земи. Тя е иззета от иманяри при съвместна акция на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР и ДАНС в Благоевград в средата на миналата година", допълни Стоянович.

"Практически с тези два артефакта ние попълваме една малка част от големия пъзел на белите петна в българското културно наследство... Това, което виждате, е само една малка част от съвместните ни усилия", заяви още той, след което благодари на своите "съратници" от МВР и ДАНС.

Министърът обяви още, че има планове в бъдеще резултатите от тяхната съвместна работа да бъдат излагани в министерството на културата.

Споделяне

Още от България