Културният министър се занимавал само месец с култура, не му оставало време

Стоянович защити проекта за застрояване на Карадере, защото "всяка пара е добре дошла"

Културният министър се занимавал само месец с култура, не му оставало време

"Не съм си представял, че с толкова малко култура се занимава министърът на културата." Това призна пред bTV министър Петър Стоянович в неделя, в опит да обясни колко лошо наследство е оставил в министерството предходния негов шеф.


Стоянович посочи, че за 10 месеца откакто е на поста, му се събира най-много един месец работа по отношение на самата култура. По думите му работната среда във ведомството била "отровена", имало и зле управлявани европейски проекти. Основното, което заемало времето му, било "преследване на дребни пари, уреждане на междуличностни спорове и защита на престижа на министерството".


Той посочи, че разполага със 120 млн. лева бюджет, който не е достатъчен, тъй като "в сферата на културата и изкуството, колкото пари се дадат, толкова можем да заделил и реинвестираме".

По повод протеста на Софийските солисти, които опитаха да изнесат концерт с жилетки на чистачки заради ниските си заплати, Стоянович посочи, че в театрите в провинцията също има щатни актьори със заплати от по около 400 лева на месец. "Ако ви кажа колко взима министърът на културата на Австрия, и аз бих искал да имам неговата заплата, но няма как –оправям се с тези пари", каза Стоянович, който уточни, че получава по около 3000 лева на месец.

За иманярите и културната полиция

Ведомството на Стоянович започна акция "културна полиция", като показа златна огърлица от III век и дамаскин от XIX век. По думите на министъра, тепърва ще бъдат представени още антики, които са били обект на посегателство.

Стоянович обясни, че предстои надграждане на звената към полицията, прокуратурата и ДАНС, които се занимават с трафика на ценности. Стоянович направи паралел с Италия, където съответното формирование се приема като еквивалент на карабинерите в сферата на културата. Експертизата ще дойде от неговото ведомство.

По отношение на иманярите той беше категоричен, че полицията трябва да ги задържа и министерството няма как да има свои служби, които да пазят могилите. "Лесно е да си представим, че аз обикалям с фуражка и автомат из ямите и задържам някакви хора", духовито посочи Петър Стоянович.

За Карадере и „всяка пара е добре дошла“

По отношение на инвестиционното предложение за строителство в местността Карадере, министърът коментира: "Всяка пара е добре дошла за тази държава." Той обясни, че по време на изнесеното заседание на МС във Видин заедно с колегите си е приел "едно намерение на голям чуждестранен инвеститор да вкара едни пари в България".


Той повтори позицията и на други представители на властта, че изграждането на курортен комплекс може да започне само след като стане напълно ясно дали проектът отговаря на законовите изисквания. По думите на Стоянович, по въпроси като този трябва да се говори трезво и прагматично и да не се атакуват разпоредбите, ако резултатът не съответства на нечий интерес.

Министърът на културата коментира и обществената реакция в подобни случаи: "Там, където намеренията са в рамките на закона, не виждам причина да има протести, които в огромна степен са партийно доминирани, егоистично доминирани и прочее". Стоянович призна, че никога не е бил на Карадере, но бил любител на дивата природа и "визията" му харесала.

Споделяне

Още от България