Културното министерство иска повече пари за сценични изкуства

Петър Стоянович. Сн: БГНЕС

Повече пари за сценични изкуства ще поиска от бюджета за следващата година министърът на културата Петър Стоянович, заяви самият той по време на изслушването си в парламентарната комисията по културата и медиите.

Бюджетът на културното министерство за тази година е 123 млн. лв. Според министър Стоянович с бюджетите не бива да се работи на принципа "искай много, за да ти дадат нещо". Той заяви, че по-важното е отделените пари да бъдат реално усвоени, както и да има приоритетни разходи в различните области.

По думите му няма сключен договор в българското кино, за който да не е осигурено финансиране. От предвидените в бюджета 12.7 млн. лв. за кино до момента са усвоени 5 млн., заяви Стоянович и изрази увереност, че усвояването ще продължи да тече по план.

"Културата се оказва един добър общ знаменател между различните партийни групи и цветове", заяви Стоянович. Той призна, че предвид възможностите на държавата, не очаква твърде видимо увеличение за парите за култура, които ще бъдат предвидени в Бюджет 2014. "По-скоро това, което искам от правителството, е да изведе на преден план културата и да я признае за нещо необходимо, което трябва да бъде защитавано", обясни Стоянович.

За следващия програмен период се предвижда 10 процента от бюджета на всеки европроект да отиват за финансиране на инфраструктура и достъпа до всеки културен обект. По новата Оперативна програма "Региони в развитие" за култура са разчетени 4 процента, вместо първоначално договорените 5 на сто. Намалението се налага, за да се балансират парите за култура с тези на Министерството на образованието, което в миналия период е получило 3 процента от средствата, обясни Стоянович. По Норвежката програма за сътрудничество също са отпуснати почти 16.5 млн. евро за културни проекти.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?