Културното министерство иска повече пари за сценични изкуства

Петър Стоянович. Сн: БГНЕС

Повече пари за сценични изкуства ще поиска от бюджета за следващата година министърът на културата Петър Стоянович, заяви самият той по време на изслушването си в парламентарната комисията по културата и медиите.

Бюджетът на културното министерство за тази година е 123 млн. лв. Според министър Стоянович с бюджетите не бива да се работи на принципа "искай много, за да ти дадат нещо". Той заяви, че по-важното е отделените пари да бъдат реално усвоени, както и да има приоритетни разходи в различните области.

По думите му няма сключен договор в българското кино, за който да не е осигурено финансиране. От предвидените в бюджета 12.7 млн. лв. за кино до момента са усвоени 5 млн., заяви Стоянович и изрази увереност, че усвояването ще продължи да тече по план.

"Културата се оказва един добър общ знаменател между различните партийни групи и цветове", заяви Стоянович. Той призна, че предвид възможностите на държавата, не очаква твърде видимо увеличение за парите за култура, които ще бъдат предвидени в Бюджет 2014. "По-скоро това, което искам от правителството, е да изведе на преден план културата и да я признае за нещо необходимо, което трябва да бъде защитавано", обясни Стоянович.

За следващия програмен период се предвижда 10 процента от бюджета на всеки европроект да отиват за финансиране на инфраструктура и достъпа до всеки културен обект. По новата Оперативна програма "Региони в развитие" за култура са разчетени 4 процента, вместо първоначално договорените 5 на сто. Намалението се налага, за да се балансират парите за култура с тези на Министерството на образованието, което в миналия период е получило 3 процента от средствата, обясни Стоянович. По Норвежката програма за сътрудничество също са отпуснати почти 16.5 млн. евро за културни проекти.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?