Кумец на Фатик замесен в убийството на Самоковеца

Следствено дело за убийството на Константин Димитров - Косьо Самоковеца, е образувано срещу Йосиф Иванов Йосифов, задържан при спецоперация в Сливен. Следственото дело е образувано по чл.116 от Наказателния кодекс в Столичната следствена служба, съобщи Дарик радио.

Йосиф Иванов Йосифов е заподозрян в подбудителство и съучастие в убийството на Косьо Самоковеца в Холандия.

В петък срещу събота през нощта, при съвместна операция на НСБОП, СДВР и РДВР Сливен, бяха задържани шестима души, уличени в трафик и търговия с наркотични вещества. Сред тях бе и Йосиф Йосифов. От МВР съобщиха, че спецакцията е била координирана от главният секретар ген. Бойко Борисов и главния прокурор Никола Филчев.

По информация на в."24 часа", Йосифов е кумец на разстреляния миналата година в София Фатик. Известният като Йоско в престъпните среди Йосифов бил член на англо-украинска наркогрупировка и е популярен в подземния свят в Европа.

Англо-украинската наркогрупировка, част от която е Йоско, доставяла хероин и амфетамини за Западна Европа. Неин конкурент бил картел от албанци и сърби, с които според спецслужбите е свързан Самоковеца и заловения през 2002 г. в България Сретен Йосич.

Според спецслужбите, цитирани от "24 часа", противоборството между двете групировки е в основата на разстрела на Косьо Самоковеца на 6 декември м.г. на площад "Дам" в Амстердам.

Преди десетина дни холандските медии съобщиха, че според местната полиция в основата на разстрела е лична разпра между Самоковеца и неговия убиец Ервин В., известен на холандските власти като сутеньор и наркотрафикант. Коментирайки информацията, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов тогава заяви, че българското разследване има друга версия и тя ще стане ясна в скоро време.

По информация на Дарик, заподозреният като поръчител на убийството Йосиф Йосифов и по-малкия му брат Пламен - който също бе задържан при акцията в Сливен, са се върнали от Холандия в България преди около година. В Холандия те се занимавали и със сутеньорство, както и убиеца на Самоковеца Ервин В.

СИК - посредници или поръчители на убийството?

Спецслужбите са засекли две срещи между Йоско и убиеца на Самоковеца - в Амстердам и в София. Според в."24 часа" и Инфо радио, в София холандецът се е срещал с представители на групировката СИК. Той е бил заведен от Йоско в сградата на бул. "Джеймс Баучър"87, където преди дни бе взривен Стоил Стоилов.

Според "24 часа", представителите на СИК са били посредници в организирането на отстрела на Самоковеца. Според Инфо радио обаче истинският поръчител на убийството е бос от СИК.

Спецакцията, при която в Сливен бяха задържани Йосифов и останалите петима, е подготвяна близо месец от направление "Терор" в НСБОП. Самото задържане е станало в 2 часа през нощта в петък срещу събота. Шестимата празнували в луксозния комплекс "Национал" в Сливен, който се намира недалеч от сградата на местното РДВР.

При обиска в дома на Йосифов са открити наркотици, затова и Сливенската следствена служба е образувала срещу него дело за притежание на дрога.

Според данни от чужди спецслужби, Йоско, брат му и останалите четирима задържани се занимавали активно с наркотрафик. За убийството на Самоковеца засега е повдигнато обвинение само срещу Йосифов, а срещу останалите петима ще бъдат повдигнати по-дребни обвинения.

Споделяне

Още от България