"Кумгейт" нападките стигнаха до офшорки и чужди служби

Делян Добрев обяви, че Елена Йончева има фикция към него

"Кумгейт" нападките стигнаха до офшорки и чужди служби

По-малко от седмица след като Елена Йончева от БСП изпрати три сигнала в прокуратурата за обществени поръчки за 50 млн. лева, спечелени от фирми близки до "зетя" на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - Даниел Гаргов, социалистите продължиха да подгряват темата "корупция" преди вота на недоверие, който се очаква да внесат в сряда.

На пресконференция на "Позитано" 20 бе представена схема за обвързаности между фирми на Гаргов, на бащата на депутата - Александър Добрев, и офшорни компании.

Според новата схема, която БСП показва, фирмата на родителите на Добрев "Визьор" ООД изгражда цех за производство на пелети на стойност 2 млн. лева със заеми от фирми на Даниел Гаргов - "Форуком и компания" ООД и "Форуком" АД. От своя страна, за да финансира дейността на фирмите, в които участва, "Форуком" АД, в която основен собственик е Тенчо Лилянов, е получила заеми в размер на 5.5. млн. евро от офшорни компании и чужди банки, съобщиха от БСП.

Според техните данни една от офшорните компании, която е предоставила заем в размер на 700 хил. евро, е "Терес Кансълтинг" (Teres Consulting). Тя е регистрирана на Сейшелските острови и притежава 47.98% от капитала на "Форуком фонд имоти" АДСИЦ (акционерно дружество със специално инвестиционна цел – б. ред.) според схемата.

От предоставената схема се разбира, че председател на съвета на директорите на "Форуком фонд имоти" е съпругата на Гаргов и братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова. Гаргова пък до преди месеци оглавяваше финансовата дирекция в община Хасково, а съпругът ѝ е общински съветник и председател на финансовата комисия там.

  

Друга офшорна комапния, която е предоставила заеми в размер на 2.5 млн. евро според БСП, е "Камеа Бизнес", регистрирана на Маршалските острови.

Според схемата трета офшорна компания, регистрирана на Сейшелските острови – "Еконс Кансълтинг" (Econs Consulting Ltd), е предоставила заем на "Иконус - икономически консултации и услуги" ЕООД, в размер на 250 хил. евро. Негов собственик и управител до края на 2008 г. според БСП е бил Делян Добрев.

По-рано през деня Добрев, който миналата седмица отказа да обясни как е кредитиран бизнесът на майка му и баща му, съобщи че те са теглили кредит от финансова институция, в която Гаргов имал "малко участие". По думите му обаче това било нормално, тъй като хората, когато търсели пари, се обръщали първо към свои близки, "Бащи кредитират синовете си например", каза Добрев. Кредитът е с 8% лихва, всичко е построено и цялото останало имущество е гаранция и на този етап родителите му не можели даже да покриват главницата по задължението, обясни депутатът от ГЕРБ.

На обвиненията на БСП, че фирми на Даниел Гаргов са печелели обществени поръчки за санирането в Хасково, той посочи, че "Еко Традекс Груп", в която миноритарно участие има Гаргов, е започнала сериозната си дейност с обществена поръчка още преди идването на ГЕРБ на власт – за реконструкция на сметище за 10 млн. лв. през 2006 г. в Смолян, с кмет Дора Янкова (днес – депутат от БСП). Печели още един договор със същата община през 2009 г., а на този фон в Хасково дружеството имала няколко загубени големи търга в Хасково през последните години, а спечелените били след изтеглянето на кадрите на ГЕРБ от общината.

"Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България или в чужбина? Тя изпълнява ли поръчки на български или чужди служби за моята дискредитация заради енергийни проекти?", попита Добрев пред бТВ, намеквайки за позициите си по руските енергийни проекти. Той е против възобновяването на АЕЦ "Белене".

Според него Йончева "има фиксация към мен" и разказа, че имало един хасковски бизнесмен, който буквално седи в стола на кмета Добри Беливанов и дава задачи. Без да дава друга информация, той попита дали Йончева "изпълнява поръчки на трима бизнесмени от Хасково".

"Това, което тя прави с моето омаскаряване, е поръчка", смята депутатът от ГЕРБ. Според него Йончева има общо със собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Той посочи, че по време на предизборната кампания за парламентарния вот в Хасково тя живяла в "именията на Цветан Василев". Добрев показа снимки от предизборната кампания на Йончева в Хасково, но които по думите му има мъж с присъди в Испания, който в три пъти си бил сменял имената и сега се казвал Борис Архондев. Добрев попита дали по време на кампанията в областния град този човек е отговарял за криминалния контингент или за друго.

    

Делян Добрев. Снимка: bTV

Йончева, която отказа да отговаря на обвиненията на Добрев в ефир, по-късно обяви, че не работи нито за разузнаване, нито за бизнесмени, а в Хасково винаги отсяда в хотел "Хистори".

Не работя за български, нито за чужди служби, премиерът Бойко Борисов би трябвало да има такава информация, каза Йочнева.

"Не знам за кои трима бизнесмени говори. Ако смята, че има нещо нередно в общината, че продължава тази корупционна схема, която се практикуваше доскоро, да внесе сигнал и да даде публичност. Моята битка не е срещу г-н Добрев, а срещу тази система, която е направена. Ако той има някаква информация, че подобни схеми продължават със същите и други фирми, нека каже за какво става въпрос", допълни тя.

Малко по-късно пък от ГЕРБ дадоха нарочна пресконференеция, в която Добрев да повтори тезите си от сутрешното си телевизионно участие. "Елена Йончева определено има някаква фиксация върху мен. Претопля се една и съща манджа, хвърлят се неверни твърдения с цел да ме дискредитират", обяви той.

"Няма да успеят да ме уплашат. Ще продължа да защитавам националния интерес в сектора, за който отговарям. Тази атака е заради нарушение интереси в енергетиката, става въпрос за много пари", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България