"Кумгейт" продължава с три сигнала на БСП до прокуратурата

Елена Йончева отново атакува Делян Добрев, той се почувства "очарован"

Елена Йончева, Делян Добрев

Скандалът "Кумгейт“ се прехвърли и в новия политически сезон, въпреки че казусът изглеждаше затворен за управляващите преди Коледа.

В петък БСП поиска прокуратурата да провери обществени поръчки в община Хасково за около 50 млн. лева, които са спечелени от "групи търговски дружества, свързани помежду си, пряко или косвено с едно лице - Даниел Гаргов". Гаргов е част от "дрийм тийма“ на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Освен общински съветник от ГЕРБ в Хасково и шеф на местната комисия по бюджет и финанси, Гаргов е съпруг на братовчедката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - Росица Гаргова, която доскоро оглавяваше финансовата дирекция в общинската администрация в Хасково.

"Кумгейт", който тръгна след разкол между кмета на Хасково от ГЕРБ и местната партийна организация, се превърна в една от основните теми на миналия политически сезон. В разгара на скандала стана ясно, че близки приятели и роднини на Добрев са назначени в общината, а едновременно с това част от тях изпълняват обществени поръчки за саниране с държавни пари. Разкритията на БСП доведоха до оставката на Добрев като депутат. Парламентарната група на ГЕРБ обаче създаде прецедент и отхвърли оставката на съпартиеца си. В резултат социалистите поискаха тълкувание от Конституционния съд дали това е възможно, а междувременно Добрев си оттегли заявлението за напускане, макар по него да има произнасяне на парламента.

Първата точка, по която от левицата искат проверка на държавното обвинение, е за минимум 50 милиона лева, спечелени от обществени поръчки в Хасковско от група от фирми, свързани помежду си, които водят до съпруга на първата братовчедка на Делян Добрев - Даниел Гаргов

Депутатката от БСП Елена Йончева обясни още, че фирми, близки до Гаргов, са спечелили и последните поръчки за саниране в Хасково - от 11 обявления са спечелили 10, макар че на търговете се явили над 130 фирми. В отговор на въпрос Йончева разясни, че една от свързаните с обществените поръчки фирма е "Форуком фонт имоти", в която по думите ѝ Гаргов заема мястото на Делян Добрев след влизането му в политиката.

Йончева иска от прокуратурата да провери и произхода на средствата, с които родителите на Добрев са финансирали строителството на завод за пелети. Фирмата им "Визьор" е получила заем от 2 милиона лева за инвестицията (по информация на самите собственици). Според Йончева заемът е бил взет от офшорка през фирмите около Гаргов.

В тази връзка Йончева поиска проверка и притежава ли самият Добрев офшорни компании и връзка с такива компании на Маршалските и Сейшелските острови.

На въпрос дали БСП е установила все пак нарушения, бившата журналистка заяви, че именно това ще поиска от прокуратурата да провери.

"Очарован съм, че моето име успява да събере половината парламентарна група на БСП", каза от своя страна Добрев, след пресконференцията на БСП, на която освен Йончева присъстваха още шестима народни представители.

"В началото бяха 100 милиона, сега са 50 милиона, а след няколко месеца ще са нула“, допълни той.

Той посочи, че няма как да има нещо общо с изложените от Йончева данни, защото и да има свързани фирми, те не са свързани с него, нито пък бил кмет на Хасково, за да е възложител на обществени поръчки. По думите му фирмите на Гаров продължавали да печелят през последните шест месеца, през което време ГЕРБ свали доверието си от градоначалника Добри Беливанов и поиска оставката му.

На свой ред Добрев попита дали пък фирми, близки до левицата, не са печелили търгове в Смолян по времето на Дора Янкова. Янкова бе дългогодишен кмет на Смолян, сега е депутат.

По повод финансирането на фирмата на родителите му Добрев бе лаконичен: "Няма превеждани пари от офшорки. Кредитът по инвестицията няма нищо общо с офшорни компании. Той е от юридическо лице в България."

Той отказа да посочи името на фирмата с думите: "Фирма, която е имала възможност".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?