Кунчев: Ако за 15 минути не ви ваксинират, хвърлям си оставката

Снимка: БГНЕС

Ваксинирането срещу коронавирус в България е добре организирано и няма друга страна в Европа, която да предлага такова изобилие от препарати достъпно. Това заяви пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В същото време обаче той призна, че процесът върви бавно и страната има възможности да ваксинира много повече хора ежедневно.

"Ако искате можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате, "зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно", каза той.

Към момента у нас се имунизират по 20-25 хил. души дневно и това не е достатъчно. Изцяло ваксинираните са над 680 хил. Според Кунчев трябва да бъде постигнато покритие от 70-75% от населението, за да се сметне, че България е готова да посрещне евентуална нова вълна през есента и зимата.

Излишък на ваксини ще има, каза още Кунчев. Към момента все още не се унищожават остатъци, защото се внимава при отварянето на флаконите.

През летните месеци ситуацията у нас ще бъде спокойна, прогнозира здравният инспектор. Проблемите с коронавируса обаче далеч не са приключили. Той подчерта, че в момента в Азия най-разпространеният вариант е индийският, а в Индия се регистрират по 100 хил. случая всеки ден.

"Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлив. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация", заяви Кунчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?