Кунчев: Как да обясня на село край Търговище защо им затварям училището?

Снимка: БГНЕС

Хората в България са уморени от пандемията и не искат да слушат факти. Те си искат предишния живот емоционално. Така главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев аргументира отказът на щаба да наложи по-строги мерки на национално ниво. В момента се прави опит пандедмията да бъде овладяна с ограничения на локално ниво.

"Досега ние трупахме негативите, но как да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме училището. Разбирам добре и проблемът става много голям. Пандемик умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания. Ако трябва да вляза в този тип говорене, трябва да кажа: "Мили хора, нито Щабът, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора не го разбират", заяви Кунчев пред Нова телевизия.

Ден по-рано същият аргумент бе използван и от здравния министър Костадин Ангелов. Той коментира, че в България няма толкова полицаи, за да бъде поставен по един до всеки и да го контролира дали спазва мерките. В същото време шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че нещата не вървят в правилната посока и трябват мерки.

"Ген. Мутафчийски е по-критично настроен, защото в рамките на 24 часа превърна две нови отделения в COVID и те се напълниха. Расте заболеваемостта, расте смъртността. Засега поне не отбелязваме такъв ръст, който да показва, че британският щам е кой знае колко по-тежък. Към няколко болници обаче се насочва голям контингент от хора, ако съдим само по тях, ще изкривим картината", заяви Кунчев.

Според него един пълен локдаун би повлиял върху пандемията, но има и много други фактори, които да се вземат предвид. Кунчев обясни, че проблемът с ресторантите е не дали работят, а какво е поведението на хората в късните часове.

"Продължавам да казвам, че при такъв тип събития, всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, защото те се оказаха водещи. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта и то навсякъде", коментира той.

България не е взела решение да спре съмнителната пратка с ваксини на "АстраЗенека", защото голяма част от дозите вече са използвани и това би имало само психологически ефект, каза Кунчев. Няколко европейски страни, среди които Дания и Австрия, обявиха, че няма да ползват дозите, докато се установи дали има връзка между имунизацията и съобщенията за смъртни случаи след образуване на тромби.

Въпреки увеличаването на новите случаи и на смъртността, Кунчев обясни, че има и колебание на стойностите и те не вървят само нагоре.

"Това ще продължи две – три седмици. Трябва да издържим март месец, защото това е върха на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране", каза той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?