Кунчев: Още дълго можем да издържим с по 500 случая

За трети пореден ден рекорден брой новозаразени

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_883bcf7046e1aeadbce555426760f13f.jpg

Здравната система в България може дълго време да издържи на по 500 нови случая на коронавирус на ден, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в петък, след като по-рано бяха отчетени рекордните 516 нови заразени.

Ще има критични ситуации

"Доста дълго може да издържим, тъй като и с тия 500 случая дневно ние имаме една заетост на определените легла от 14-15% . С други думи – имаме огромен резерв все още. Но това не значи, че на отделни места няма да има критични ситуации, където изведнъж се натрупват голям брой болни", коментира Кунчев пред Нова телевизия. По думите му такава е ситуацията в момента в Бургас и донякъде Благоевград.

Кунчев обясни, че около 20% от заразените имат нужда от медицинска помощ, а в болница постъпват около 5% от хотата. За момента оперативният щаб смята, че не се налага коренна промяна в мерките.

"Аз започвам все повече да мисля, че не е въпросът да слагаш нови и нови мерки, а изпълняваш тия, които си разпоредил, защото, ако ние продължаваме да не го изпълняваме, масово да се събираме, да не носим маски, да не спазваме дистанция и дезинфекция, каквито и нови мерки да налагаме, ефектът няма да е добър", каза Кунчев.

Обсъждат ограничения за възрастните, но още няма да ги налагат

Той съобщи, че се обсъжда вариант само за ограничения за възрастни хора, които са сред най-рисковите групи. И тази мярка обаче към момента е само на етап дискусия, уточни той. По-късно здравният министър Костадин Ангелов заяви, че засега не се предвижда въвеждане на такива ограничения за възрастните, а само се обсъждат.

"Обсъждаме всякакви мерки, включително и тези, но все още няма да ги налагаме“, заяви Ангелов.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_0c051fbf97b14255905f23f3d0566db4.jpg

Трети ден рекорд

За трети пореден ден са регистрирани рекордно висок брой новозаразени с короанвирус. За последното денонощие са установени 516 нови случая при направени 5209 теста. Досега в България не са регистрирани толкова положителни проби на дневна база.

Наред със скока при новозаразени расте и броят на хоспитализираните. В болници в момента 1066 души, т.е. през последното денонощие са приети още 33 пациенти. 56 души са в интензивни отделения при 53 ден по-рано.

Най-много случаи продължават да се регистрират в София – 138. Следват Пловдив с 51 положителни проби, Благоевград (49), Бургас (31), Варна (25), Сливен (21) и Стара Загора (20).

115 души са излекувани през последното денонощие. Починалите са 7. С тях общият брой на жертвите 880.

Рекордният брой новозаразени идва само ден, след като здравният министър Костадин Ангелов увери, че ситуацията у нас е под контрол и не се налага въвеждането на нови противоепидемични мерки.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?